Вівторок, 27 червня 2017 року № 49 (19494)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19494/print.php?n=35949

  • Запитання — відповідь

Маленькі пасажири

Ліна ПАСЬКО.

«До якого віку дитина має право на безкоштовний проїзд?» — цікавиться Інна Р. із смт Теплика Вінницької області.

ДЛЯ КОЖНОГО виду транспорту існують відповідні правила, які регулюють порядок користування ним. Пасажир автобуса має право безоплатно провозити з собою одну дитину віком до шести років без придбання проїзного документа та зайняття нею окремого місця. Таке саме правило діє і на залізничному транспорті. Проте якщо з одним дорослим їдуть двоє та більше дітей віком до шести років, для них слід додатково придбати дитячі проїзні документи на кожне зайняте місце.

У трамваї та тролейбусі маленькі пасажири можуть їздити безкоштовно до семи років.

Подорож повітряним транспортом також має свої особливості. Варто зазначити, що діти в цьому разі поділяються на дві категорії: до двох років та з двох до 12. Перших провозять без надання окремого місця, а других — на окремому місці. Малюки до двох років можуть перебувати в повітряному судні як безкоштовно, так і за 10% від повної вартості — все залежить від авіакомпанії. А ось старші подорожують за дитячим тарифом, який становить 25—75% від вартості «дорослого» квитка.

До речі, неповнолітні з багатодітних сімей мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно од відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати — електронного квитка, який видається на безоплатній основі (стаття 13-та Закону України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 року).