Вівторок, 27 червня 2017 року № 49 (19494)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19494/print.php?n=35943

  • З літопису наших днів

Зруйноване гніздо

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Схоже, всесвітньо відома ластівочка з різдвяного «Щедрика» Миколи Леонтовича скоро не зможе прилітати до рідного гніздечка. У селі Шершні Тиврівського району ось-ось завалиться родинний будинок легендарного композитора, з піснею якого святкують Різдво християни всього світу. В цих стінах, що сьогодні, як кажуть, на ладан дихають, минули дитячі роки Леонтовича.

МАЙЖЕ півтора століття тому громада села цю хату звела для священика — батька майбутнього композитора. За радянських часів тут була спершу колгоспна контора, а потім — пошта. Жодного разу будинок капітально не ремонтувався, тож не дивно, що він розсипається на очах.

Здавалося б, це місце в маленькому дуже мальовничому селі на Вінниччині мало б стати туристично-культурною перлиною. Але грошей на реставрацію будиночка в держави немає. Хоча на грандіозні проекти на кшталт концерту із нагоди «безвізу» мільйони завжди знаходяться.

Вінницькі чиновники виправдовуються, мовляв, відремонтувати будинок неможливо. «Його можна тільки розібрати та збудувати по-новому», — стверджує завідувач сектору управління культури Вінницької ОДА Михайло Потупчик. Складається враження, що місцева влада очікує моменту, коли можна буде тихенько зробити офіційний висновок про аварійний стан садиби і зі спокійною душею її знести. А замість неї встановити пам’ятний обеліск. Звичайно, так вийде набагато дешевше.

Проте жителі Шершнів про знесення будинку навіть чути не хочуть. Селяни готові самі відремонтувати хату і навіть зібрали частину грошей на це. Також громада розмістила у соціальній мережі звернення до всіх небайдужих із проханням допомогти привернути увагу влади і суспільства до будинку Леонтовича.

Першими відгукнулися учасники славетного дитячого хору «Щедрик». Нещодавно, здолавши «вбиту» дорогу, більше схожу на смугу перешкод, вони приїхали із Києва до Шершнів. На тлі стін у тріщинах та затягнутих поліетиленовою плівкою вікон діти заспівали відому всьому світові щедрівку.

— Для нас дуже важливо зберегти пам’ять про видатного діяча української культури, — кажуть юні хористи. — Ми дуже хотіли б, щоби садиба, в якій провів дитячі роки композитор, який своєю музикою прославив Україну, була в хорошому стані. Сюди обов’язково приїздили б люди з усіх куточків планети.