Вівторок, 27 червня 2017 року № 49 (19494)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19494/print.php?n=35941

  • Хліб України

Без рекорду, але...

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

У травні керівники області хвалилися: слобожанські аграрії нинішнього сезону мають зібрати 4,5 млн тонн збіжжя, зокрема й зернобобових. Торік Харківщина увійшла в четвірку областей — лідерів із валу зернових та зернобобових, засипавши їх у засіки 4,3 млн тонн (другий за обсягом урожай в історії регіону), але замах на новий рекорд тоді пролунав надто сміливо після весняних снігопадів та приморозків. Що нині кажуть з цього приводу фахівці?

ДИРЕКТОР інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва Віктор Кириченко передбачає, що урожай озимих має бути на рівні минулого року. Він щойно повернувся з дослідного господарства наукового закладу й ділиться зі мною побаченим: висота стебла оптимальна, колос з нормальною зернистістю... Біологічність урожаю, каже, гарна. Звісно, там, де дотримувались агротехнологій. Утім, важливо не лише виростити врожай, а й зібрати в оптимальні строки, а не розтягувати жнива на 40 — 50 днів. Кожен зайвий день збирання — це втрати.

— Господарства, що виконали всі технологічні заходи, можуть намолотити 70, а то й більше центнерів пшениці з гектара, — вважає пан Кириченко.

Однак аграрна карта області дуже строката. Та й не тільки області. Навіть у їхньому господарстві над 500 гектарами дощ пройшов, а на інших 500 і не крапнуло. І все ж середній показник буде хороший. Про пізні культури, каже, говорити зарано, бо їхня урожайність залежить від суми ефективних температур, яка в травні була низькою.

Директор СТОВ «Гусарівське», що в Балаклійському районі, Віктор Вовченко налаштований не так оптимістично, як академік Кириченко.

— Такої холодної й водночас посушливої зими ми давно не переживали, — каже він. — Відлиги, холоди, відлиги, а потім приморозки. Працювали не покладаючи рук, але небесна канцелярія підвела: у травні випало 13,9 мм вологи, тоді як торік у цей місяць — 46,7 мм. У червні також дощів не було.

СТОВ «Гусарівське» розташоване на правому березі Дінця і завжди потерпає від посухи. Нинішнього року із дощами геть біда, не випали навіть на Трійцю, тому тріщини на полях — близько півметра. Озимі, за словами аграрія, у нього гірші, ніж торік, хоча поля отримали по 150 кілограмів діючої речовини на гектар. Ярові також низькорослі. В господарстві сподіваються на те, що ось-ось, як обіцяють синоптики, пройдуть дощі.

— Єдине, що радує, — це хороший урожай багаторічних трав, — додає позитиву Вовченко. — Ми вже заклали 5 тисяч тонн сінажу для корів.

Заступник голови Спілки роботодавців Харківщини Анатолій Гацько розповідає, що у Зміївському районі, де він мешкає, хліба виросли, м’яко кажучи, не показові. Зараз період молочно-воскової стиглості пшениці, а дощів практично нема, та ще й сонце припалює колос. У таких умовах важко сподіватися на рекорд. Тому потрібно думати не про нього, а належно обробляти посіви, аби більше зерна було продовольчим.

Фермер із Богодухівського району Анатолій Васенін також не в захваті від погоди. Якщо за всі місяці нинішнього року в них випало 186 мм вологи, то торік лише впродовж травня — 156, а за червень — 240 мм! Працівники господарства провели експеримент: вилили кубометр води на землю, так вона миттєво всмокталась, як у пісок. Утім, А. Васенін каже, що пшениця у нього виросла непогана. Кукурудза, посіяна перед весняними снігопадами, буйно зеленіє. Він посіяв 170 га гречки, в якої нині гарна ціна на ринку, і також задоволений тим, як вона росте. Рекорду, каже, чекати не варто, але врожай буде близький до торішнього.

Ігор Хаперський, що фермерує у Дворічанському районі, також не скаржиться ні на Бога, ні на чиновників, від яких справи на полях, на щастя, нині не залежать. Восени через затяжні дощі сіяли пізно, гадали, посіви пропадуть, а вони буйно колосяться. Його більше турбує, які ціни будуть на збіжжя, та що чекати в ситуації, коли доведеться сплачувати ПДВ. Якщо раніше ці гроші спрямовувалися на спецрахунки і йшли на придбання техніки, будівництво ферм, то тепер коштів немає. Свого часу цей податок (його ввели на початку дев’яностих) підтяв село, потім його скасували, дали фермерам трошки «нагуляти жиру», а тепер знову взяли за горло...

Такої ж думки й керівник СТОВ імені Т. Г. Шевченка з Вовчанського Олег Супрун. Урожай, вважає, буде, озимі такі ж, як і торік. А от сплата ПДВ — справді біда. За поточний рік він уже перерахував до бюджету 3,5 млн грн. А планував укласти ці гроші у розвиток господарства.