Вівторок, 27 червня 2017 року № 49 (19494)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19494/print.php?n=35939

  • Неоголошена війна

Хлібне перемир’я: знову стріляють

Михайло ВЕДМІДЬ.

АГРАРІЇ Донеччини звернулися до Нормандської четвірки та ОБСЄ з проханням підтримати їхню ініціативу, яку вони назвали хлібним перемир’ям. «Вона спрямована на те, щоб під час збирання врожаю не було військових дій», — зазначив голова селищної ради Сартани Олександр Куркчі.

Пропозиція селян була підтримана 21 червня у Мінську, де відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи. Учасники перемовин дійшли згоди щодо необхідності запровадження з 24 червня і до кінця літа так званого хлібного перемир’я — домовленості про припинення вогню на час жнив, до 31 серпня. Таке рішення привітав і перший заступник глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг: «Ця ініціатива була адресована до нас спільно представниками місцевих рад з обох боків лінії зіткнення, щоб забезпечити можливість для фермерів зібрати врожай».

Утім, доля цього, як і всіх попередніх, перемир’я виявилася сумною: воно не встановилося. Принаймні у перші його два дні обстріли не припинялися. Хіба що вдвічі менше, ніж раніше. Були, відповідно, і втрати з обох боків. Двоє українських військовослужбовців загинули внаслідок підриву на міні, ще двох за цей час поранено, стільки ж зазнали бойових травм.

У суботу, 24 червня, наші бійці знешкодили диверсійно-розвідувальну групу противника, у складі якої було двоє громадян Росії. Про це повідомили у штабі української воєнної операції: «Внаслідок вжитих заходів чотирьох бойовиків було затримано, а ще двох — командира та одного з диверсантів, які чинили злісний опір бійцям сил АТО, — ліквідовано. Варто зазначити, що загиблий командир групи був громадянином Російської Федерації, родом із міста Кіров. Серед полонених виявлено ще одного представника РФ з Алтайського краю».