Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Амбітний безпековий план

ЄВРОСОЮЗ. Лідери ЄС домовилися посилити зовнішні кордони.

Докладніше...
Стратегічна перемога

ІРАК. Дві третини Старого міста в Мосулі звільнено від бойовиків «ІДІЛ».

Докладніше...
«Хазяйка морів» підтримує статус

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ почала випробування свого найбільшого авіаносця.

Докладніше...
Утримали владу

АЛБАНІЯ. На парламентських виборах лідирує «Соціалістична партія».

Докладніше...
Виставили ультиматум

КАТАР отримав від арабських країн список їхніх вимог.

Докладніше...
Пригадали навіть доччині екзамени

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Радниця екс-президента проведе три роки за гратами.

Докладніше...
Завершують справу

ПОЛЬЩА. Сейм проголосував за знесення у країні всіх пам’ятників радянської епохи, що прославляють комунізм.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наші інтерв’ю

Антирейдерське слідство саботує... прокуратура?

Михайло ГУБАШ.

ОСТАННІМ часом у засобах масової інформації, особливо на телебаченні, розгорнулася масована пропаганда щодо необхідності лібералізації земельної сфери, зокрема продажу земель сільськогосподарського призначення. Проти законодавчо не підготовленого рішення з цього питання виступають різні політичні сили. Натомість їхні опоненти агітують за якнайшвидше узаконення можливості купувати й продавати землю. Мовляв, це священне право власників паїв робити зі своєю власністю все що їм заманеться. З обох боків висуваються різні аргументи. У кожного, як кажуть, своя правда. А що думає з цього приводу фахівець-правник, народний депутат чотирьох скликань і чільник політичної «Партії захисників Вітчизни» Юрій КАРМАЗІН?

— Юрію Анатолійовичу, раніше Ви активно виступали проти запровадження обігу сільгоспземель і скасування мораторію на їхній продаж. Ваша позиція не змінилася?

— Ні. В нинішніх умовах вільний обіг землі загрожує нашій національній безпеці. Втім, я не виключаю імовірності, що у певний час і за певних умов продаж землі не сільгосппризначення може бути вигідним для країни. Проте на сьогодні в Україні такі умови ще не склалися. Що ж до земель сільськогосподарського призначення, то це окрема тема, свій погляд на неї обіцяю роз‘яснити в майбутньому. Сьогодні ж я виступаю категорично проти ґендлювання найціннішим скарбом держави і її народу і, відповідно, за збереження мораторію згідно з Конституцією України.

— «Війни» за землю відбуваються не лише в парламенті. Вони ведуться на телеекранах, круглих столах, семінарах тощо. Прикро, але все частіше трапляються баталії і безпосередньо «на землі»: рейдери захоплюють сільгосппідприємства, ділянки і навіть урожай. Таких випадків є багато, про деякі писали «Сільські вісті». Селяни і фермери зазвичай рішуче виступають на захист своєї власності, але нерідко виявляються безсилими перед свавіллям завойовників, яким допомагають найняті ними «тітушки». Правоохоронці ж разом із владними структурами у цих війнах часто тримають начебто «нейтралітет», що фактично є сприянням злочинній діяльності новітніх піратів — рейдерів. Як може так бути, що на боці грабіжників виступають окремі посадовці й правоохоронці?

— І навіть прокурори!

— Ви пожартували?

— На жаль, ні. Можу навести один з останніх прикладів того, як працівники прокуратури своїми діями, точніше, бездіяльністю, фактично покривають рейдера-розбійника, щоб він уникнув відповідальності за вчинений ним злочин.

Йдеться про пограбування ТОВ «Княжицьке», яке вже багато років обробляє поля в Броварському районі Київщини. Торік у липні в них відібрали врожай жита із полів площею понад 120 гектарів. Рейдер діяв нахабно, залучивши до пограбування озброєних автоматами Калашникова людей у формі. Вони погрожували власникам урожаю застосувати зброю в разі опору. Господарству завдано збитків на суму понад 2 млн 800 тис. грн. Зібрано достатньо доказів причетності такого собі Андрія Ведмедя у вчиненні злочину, знайдено місце, де ховали пограбоване жито, яке вже реалізоване.

За цим кричущим фактом було порушено кримінальне провадження. Досудове розслідування велося слідчим управління Нацполіції Київської області, а процесуальне керівництво здійснювалося прокурорами облпрокуратури. Слідчі зібрали достатньо доказів для повідомлення рейдеру підозри у вчиненні ним розбійного нападу з метою заволодіння чужим майном (урожаєм) в особливо великих розмірах, поєднаному із погрозами застосування насильства. Про це слідство неодноразово повідомляло прокуратуру Київської області, але... Підозру цій особі так і не висунуто, хоча відповідне повідомлення ще в лютому було направлене слідчим у справі на підпис процесуальному прокурору.

За майже рік розслідування процесуальні керівники (прокурори) всього двічі давали вказівки, які виконувалися слідством у повному обсязі. Однак оперативні наради під головуванням керівництва прокуратури Київської області з участю процесуальних керівників щодо стану досудового розслідування проводилися без слідчого управління Нацполіції, яка веде слідство.

Дослідження земельних ділянок, з яких пограбовано збіжжя, за кадастровими номерами свідчить про те, що жодна з них у власності або оренді А. Ведмедя не перебувала. Здавалось би, слідство і прокуратура на підставі ч. 5-ї ст. 186-ї Кримінального кодексу України мали б заарештувати транспортні засоби, які були задіяні для вчинення злочину, що забезпечило б можливість відшкодування заподіяної селянам майнової шкоди у розмірі майже трьох мільйонів гривень. В іншому кримінальному провадженні мають бути досліджені оборудки з придбання земельних паїв КСП ім. Щорса під час дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

— Як таке взагалі можливо?!

— Вимальовується сумна і водночас обурлива ситуація: справа фактично не розслідується, вказівки слідчому від процесуальних прокурорів не надходять, документи, надані ТОВ «Княжицьке» по справі, прокуратурою області приховуються і до матеріалів кримінального провадження не залучаються. Внаслідок усього цього жодні розумні строки ведення досудового розслідування не дотримуються. І все це з вини прокуратури Київської області.

— Виходить, що рейдери пограбували, привласнили і продали врожай жита, отримали мільйонний дохід, якого достатньо як для особистого збагачення, так і щоб уникнути кримінальної відповідальності?

— Саме так. Більше того, неодноразово буваючи в обласній прокуратурі, директор пограбованого Товариства звертала увагу на той факт, що на шевронах охоронців КПП позначена назва тієї ж охоронної структури, представники якої з автоматами прибули на місце вчинення злочину влітку минулого року, коли рейдери відбирали у ТОВ «Княжицьке» його жито. Тому не можна відкидати наявності корупційного складника у діях керівництва Київської облпрокуратури.

— А хіба не можна пограбованим власникам звернутися зі скаргою на такі дії чи, радше, бездіяльність процесуальних прокурорів, які фактично саботують розслідування?

— Найцікавіше те, що директор ТОВ «Княжицьке» вже двічі (!) зверталася до генерального прокурора України Юрія Луценка, була в нього на прийомі, але особиста беззубість прокурора області Д. Чібісова, або його інтерес не дають зрушити справу з місця. Тому логічним є прохання директора товариства до Генпрокуратури про передачу справи Головному слідчому управлінню Нацполіції України із здійсненням процесуального керівництва прокурорами Генеральної прокуратури. Можливо, у генерального прокурора відкриються очі на те, що відбувається в Київській області.

— Гадаєте, це допоможе?

— А ми подивимось на результат. Триматиму цю справу на особистому контролі. Не допоможе — запрошу вас на ще одне інтерв’ю.

— Гаразд, редакція також стежитиме за розвитком подій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гарант домовився
Читати
Iз «Євробаченням» не все гаразд?
Читати
Потрібні судна
Читати
Втратили на блокаді
Читати
Що турбує українців
Читати
«Новий формат захисту територій» уже незабаром
Читати
Чи законно конфіскували?
Читати
Шкідники атакують
Читати
Менше випікається хліба
Читати
Уряд нагодує
Читати





— А тепер розповідай, довговухий, як ти на своєму морковному полі нашого ведмедя завалив!..

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове