Архів
Вівторок,
27 червня 2017 року

№ 49 (19494)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 722

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.

Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому на крекері дірки?

Якби на цьому печиві заздалегідь не зробили дірочки, то після печі воно було б подібне до такої собі роздутої кульки з тіста. Кожна господиня знає, що в гарячій печі дріжджове тісто (а крекери роблять саме з нього) набухає і збільшується в об’ємі. Але! Якщо сирий сформований виріб проколоти, надлишки повітря вийдуть, і він залишиться пласким.

Крекер як новий вид печива з’явився у Північній Америці десь у середині XVIII століття. Його назва утворилася від англійського звуконаслідувального дієслова «to crack» — «розтріскуватися».

Для армії і мандрівників сухе печеннячко виявилося незамінним: воно зручне при транспортуванні і набагато менше за борошно всотує вологу. У давнину крекери особливо припали до смаку морякам, котрі під час рейдів уживали їх разом із рибною юшкою.

У перших крекерах дірочки наколювали вручну, застосовуючи для цього ножі, виделки і спеціальні «діроколи» з чавуну. Колись у США (а саме там уперше було налагоджено масовий випуск цього печива) існувала навіть думка, ніби у «правильному» крекері дірочок має бути рівно 13, що відповідало числу перших штатів, які увійшли до складу цієї держави. Проте цей факт довести не вдалося. Так що правильніше буде сказати, що кількість дірочок і їх розташування на крекері залежать лише від розміру печива та уподобань самих пекарів.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Через воду він проводить, а сам з місця вік не сходить.

* * *

У назві якої американської річки заховалися аж три музичні ноти, ще й число — математична константа, що в Евклідовій геометрії визначається як відношення довжини кола до його діаметра?

* * *

Хата не хата, вікон багато, є куди влізти, а нікуди вилізти.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Районний центр у Полтавській області.

2. Рідкісна тварина родини жирафових, що живе в тропічних лісах Африки. Відрізняється від жираф коротшою шиєю та каштаново-бурим забарвленням із чорно-білим візерунком на кінцівках і крижах.

3. Південний високоцінний сорт яблуні.

4. Театр, де виконують музично-драматичні твори.

5. Повітряне судно.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть українську народну прикмету. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове