Архів
П’ятниця,
23 червня 2017 року

№ 48 (19493)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Краще вкоротити, ніж потім відрізати

У ПЛОДОВИХ дерев найчастіше або вирізають гілку цілком (на кільце), або вкорочують її, обрізаючи на яке-небудь розгалуження чи бруньку. Перший прийом сприяє більшому освітленню крони, другий посилює ріст гілок. В останнього є один великий недолік: надто багато деревини рослина нарощує марно. Чи не краще на самому початку призупинити наростання непотрібних пагонів і посилити освоєння продуктів фотосинтезу задля розвитку тих гілок, які протягом років будуть сильними і здатними до рясного плодоношення?

На початку літа пагони ще коротенькі, зелені, соковиті. Їх легко виламати, і рани швидко загояться. У молодих дерев із сильними приростами слід виламувати пагони, що з’являються у верхній частині скелетних гілок. На старих їх потрібно берегти, особливо ті, що вдало розташовані, та ті, які придатні для заміни старіючих, з ослабленим ростом. А поки дерево молоде, такі пагони здебільшого не потрібні.

Дістатися пагонів, що на висоті, в глибині крони, допоможе просте пристосування. Візьміть палицю, прив’яжіть до неї металевий гачок (треба заздалегідь його заточити з внутрішнього боку) і, зачепивши пагін біля основи, різким ривком на себе виламайте його.

Прищипування, або пінцировка, застосовується в тому разі, коли потрібно замість сильного приросту отримати обростаючу гілку і змусити її раніше плодоносити. Успіх пінцирування багато в чому залежить від часу його проведення. Доцільно орієнтуватися на довжину пагона, що підлягає прищипуванню, — це близько 12-15 см.

Прищипують (обрізають) верхівку пагона над третім-п’ятим справжнім листком. Пам’ятайте, однак, що пінцировка може трохи знизити морозостійкість гілки, на якій проводилася операція. Тому застосовуйте її тільки щодо тих паростків, які не особливо важливі для дерева. Це не повинні бути пагони подовження основних гілок і центрального провідника.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, найбільше господарі дбають, окрім картоплі, про городніх «аристократів» — огірки та помідори. Аякже, це ж, так би мовити, майбутній стратегічний запас у погребі. Добре, що вибір препаратів для підживлення і захисту від головного ворога — фітофтори нині в магазинах і на базарі широкий. От у зв’язку з цим ми підкажемо, що саме купити, і порадимо дієві домашні засоби боротьби з хворобою. Головне, що вони дешеві й під рукою.

Ще в одному матеріалі замовимо слово про сумирну істоту — вівцю. Мабуть, недооцінену чи призабуту сьогодні, хоча в спекотливих умовах літа останніх років вона може вийти чи не на перший план серед домашньої живності, надто в посушливих степах. А продукція вівчарства всім добре відома — молоко, сир, м’ясо, жир.

Як чудово пахне гвоздика садова! Багато хто хотів би її мати в садку, але, кажуть, ця квітка дворічник, інша справа багаторічники — клопоту менше. Однак деякі з перших за невеличкого догляду квітуватимуть довше, тож варто, поки ще не пізно, посіяти маргаритки, братки, дзвіночок, наперстянку пурпурову, ту ж гвоздику турецьку і садову.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове