Архів
П’ятниця,
23 червня 2017 року

№ 48 (19493)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Розмножуємо хвойні

ЧЕРВЕНЬ — найкраща пора для зеленого живцювання. Це найшвидший спосіб розмноження смородини, порічок, аґрусу, вишні, сливи, айви японської, обліпихи, декоративних чагарників та квітуючих багаторічників. А останніми роками до такого методу вдаються, щоб розвести хвойні. Адже вони неабияк прикрашають подвір’я чи сад.

Річ у тому, що розмноження насінням для багатьох декоративних форм не підходить: погано зберігаються сортові ознаки. До того ж ростуть такі рослини надто повільно. Досить просто розмножуються живцями ялівці, туї, тиси, кипарисовики. Доклавши зусилля, можна виростити ялину. Та не варто братися за живцювання сосни, ялиці, модрини.

Нарізають зелені пагони поточного сезону в пору, коли вони починають дерев’яніти, але ще зберігають гнучкість. Гострим ножем зрізані гілочки розділяють на живці завдовжки 6-8 см, обережно видаляючи нижнє голкувате листя. Нижній зріз роблять, відступаючи на півсантиметра від бруньки, верхній — дещо вище верхньої бруньки.

Кінці живців занурюють у будь-який коренеутворювач (корневін, циркон, гетероауксин) і, накривши вологою тканиною, витримують протягом доби.

Живці заглиблюють на 2-3 см у затінку на грядці з хорошим дренажем, одразу накривають скляними банками або розрізаними поліетиленовими пляшками. Останні слід використовувати з кришечками, щоби згодом можна було влаштовувати провітрювання.

Можна вдатися також до плівкового укриття.

Субстрат готують з торфу та піску або перліту (1:1). Добре ущільнюють ґрунт навколо живців. Поливають насадження з лійки, стежачи, щоб вода не розмила їх, і облаштовують укриття.

Обов’язковою умовою для вкорінення є наявність вологи на листочках (у пригоді стане пульверизатор), а ґрунт при цьому має бути не перезволожений, інакше живці випріють. Температуру і вологість слід регулювати провітрюванням.

Зазвичай коріння починає відростати через два-три тижні. В цей період насадження слід підживити розчином сечовини (3-5 г на літр води) та обробити одним із препаратів від бактерій, що спричиняють загнивання рослин, — фітоспорином, фундазолом тощо.

Загартування розсадника починають з поступового зняття укриття вдень, а за тиждень у безвітряну погоду — на ніч.

Після чітких ознак того, що живці прижились, — зазвичай у вересні — укриття знімають.

На зиму молоді рослини слід засипати торфом. Особливо цінні екземпляри можна пересадити восени на дорощування в горщики, а взимку ставити в погріб.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, найбільше господарі дбають, окрім картоплі, про городніх «аристократів» — огірки та помідори. Аякже, це ж, так би мовити, майбутній стратегічний запас у погребі. Добре, що вибір препаратів для підживлення і захисту від головного ворога — фітофтори нині в магазинах і на базарі широкий. От у зв’язку з цим ми підкажемо, що саме купити, і порадимо дієві домашні засоби боротьби з хворобою. Головне, що вони дешеві й під рукою.

Ще в одному матеріалі замовимо слово про сумирну істоту — вівцю. Мабуть, недооцінену чи призабуту сьогодні, хоча в спекотливих умовах літа останніх років вона може вийти чи не на перший план серед домашньої живності, надто в посушливих степах. А продукція вівчарства всім добре відома — молоко, сир, м’ясо, жир.

Як чудово пахне гвоздика садова! Багато хто хотів би її мати в садку, але, кажуть, ця квітка дворічник, інша справа багаторічники — клопоту менше. Однак деякі з перших за невеличкого догляду квітуватимуть довше, тож варто, поки ще не пізно, посіяти маргаритки, братки, дзвіночок, наперстянку пурпурову, ту ж гвоздику турецьку і садову.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове