Архів
П’ятниця,
23 червня 2017 року

№ 48 (19493)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Компост за пришвидшеною технологією

ДАВНО відомо, що компост поліпшує структуру і унормовує кислотність ґрунту, збалансовує над-ходження води і поживних речовин у рослини. Відтак останні менше уражуються хворобами. Дослідним шляхом установлено, що на дозрівання компосту потрібно всього 6-8 тижнів.

Насамперед має бути не компостна яма, а компостна купа, де не застоюється вода. За таких умов бактерії, які спричинюють гниття, завмирають, а «бродильні» бактерії активно розвиваються. Тому треба відвести незатоплюване місце, обов’язково в затінку, інакше доведеться часто поливати купу. Його потрібно обгородити щитами з дощок, заліза чи шиферу заввишки на метр. Приблизна площа — 2-4 м2. На дно кидають хмиз — він, перш ніж перегнити, послужить як дренаж. У компост годиться все натуральне: бур’яни, листя, спитий чай, обривки картону, скошена трава, кухонні відходи, окрім м’ясних. Не можна закладати в купу хворі рослини та синтетику.

Щільні, з великим умістом азоту складники (харчові відходи, овочі та фрукти, гній) — це «топка», їх гниття розігріває купу. А гаряча зріє швидше. Втім, такі матеріали сильно злежуються, тому їх потрібно розбавляти «повітряними» — соломою, тирсою, підв’яленою травою, папером, подрібненим картоном, виполотими бур’янами. Краще всього брати порівну.

Бажано кинути кілька лопат землі на кожний шар — бактерії «на розведення». Купу накривають плівкою, шифером або руберойдом, щоб дощі не вимивали поживних речовин. Раз на тиждень перемішують вилами.

Це загальні правила компостування.

Сучасні технології подарували городникам одну «хитрість»: активатори компосту. Вони створюють сприятливе середовище для посиленого розмноження мікроорганізмів, у результаті чого дозрівання йде значно швидше. Випускається два види активаторів: тільки для рослинних відходів — «Флумб-К» і для відходів всіх видів — «Флумб-супер». Як тільки компостні шари пересипають активатором, бактерії починають розмножуватися в шаленому темпі, швидко «з’їдають» матеріал — і все, буквально за шість-вісім тижнів компост готовий. Визначити його зрілість просто: за запахом свіжої землі й практично однорідним складом. Компост холодний і сипкий при перемішуванні.

Версія для друку          До списку статтей

ПЕВНО, найбільше господарі дбають, окрім картоплі, про городніх «аристократів» — огірки та помідори. Аякже, це ж, так би мовити, майбутній стратегічний запас у погребі. Добре, що вибір препаратів для підживлення і захисту від головного ворога — фітофтори нині в магазинах і на базарі широкий. От у зв’язку з цим ми підкажемо, що саме купити, і порадимо дієві домашні засоби боротьби з хворобою. Головне, що вони дешеві й під рукою.

Ще в одному матеріалі замовимо слово про сумирну істоту — вівцю. Мабуть, недооцінену чи призабуту сьогодні, хоча в спекотливих умовах літа останніх років вона може вийти чи не на перший план серед домашньої живності, надто в посушливих степах. А продукція вівчарства всім добре відома — молоко, сир, м’ясо, жир.

Як чудово пахне гвоздика садова! Багато хто хотів би її мати в садку, але, кажуть, ця квітка дворічник, інша справа багаторічники — клопоту менше. Однак деякі з перших за невеличкого догляду квітуватимуть довше, тож варто, поки ще не пізно, посіяти маргаритки, братки, дзвіночок, наперстянку пурпурову, ту ж гвоздику турецьку і садову.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове