П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35846

Гортензія: така різна, така прекрасна

СЬОГОДНІ на багатьох присадибних ділянках можна побачити дивовижної краси рослину — гортензію. Від її пишних суцвіть дух захоплює, а найбільше вона вражає різноманітністю відтінків.

Досвідчені садівники знають: якщо перед цвітінням вчасно і в потрібній кількості підживити кущики, то рослина неодмінно «відгукнеться» більшими квітами і пишним цвітінням. Але це ще не все. Застосовуючи певний вид добрив, можна домогтися унікальності забарвлення суцвіть, оскільки гортензія здатна змінювати колір у різні періоди цвітіння.

Набути насиченого синього забарвлення допоможуть органічні добрива, що складаються з торфу, змішаного з тирсою хвойних порід. З цією ж метою можна перед самим цвітінням полити кущики розчином сульфату калію чи хлористого калію. Розчин готують за рекомендаціями виробника.

Якщо ж сульфат амонію і сульфат калію з’єднати в рівних пропорціях (беруть не більше столової ложки кожної речовини на відро води), можна отримати колір індиго (середній між темно-синім та фіолетовим). Розчином поливають навколо стовбурця.

Щоб гортензія порадувала рожевими тонами, достатньо взяти склянку вапна гідратного, додати дві жмені попелу і жменю торішнього перегною. Суміш розсипають кругом стовбура і відразу рясно поливають. Такий же ефект дасть рідкий гній — його беруть літр на відро води.

У рожеве пофарбують мінеральні суміші «Агрікола-7» та «Квіточка». Ложку речовини розчиняють у відрі теплої води.

Щоб отримати чисто білі квіти гортензії, потрібно внести в ґрунт трохи суглинку, перемішаного з торфом і річковим піском, добре б додати дещицю глиці й суперфосфату.

Хоч підживленнями ви можете «регулювати» відтінки цієї декоративної культури, отримуючи унікальні кольори, досягти бажаного не завжди вдається через склад ґрунту, на якому гортензія росте. Якщо в ньому переважає та чи інша речовина, то додатково внесені добрива можуть дати непередбачуваний результат. Утім, у будь-якому разі гортензія є справжньою окрасою садка.