П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35845

Суничний сезон триває

ПОРА сонячної ягоди цього року дещо затрималась. Сподіватимемося, що ласувати будемо довше. З приходом літнього тепла на суничних грядках з’явилися й шкідники — різні комахи-листогризи, сунично-малинові довгоносики, кліщі тощо. Проте у цей період обробляти насадження хімічними препаратами вже не можна.

Врятувати врожай допоможе настій часнику. Радимо лише дотримуватися пропорцій, щоб не спалити молоде листя. 300 г старого часнику слід залити двома літрами гарячої води і залишити у темному місці на п’ять-сім днів. Після проціджування рідину вливають у вісім літрів води та додають 50 г розчиненого господарського мила. Для обробки суничної ділянки на вісім літрів води беруть два літри настою.

Таким же розчином можна обробляти смородину та аґрус від довгоносиків. Тільки не потрібно відкладати обробку — починати боротьбу зі шкідниками слід на початковій стадії їх появи на рослинах. Адже народні методи здатні тільки в деякій мірі допомогти тоді, коли захисні препарати токсичної дії застосовувати не можна.