П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35844

Замість хімії

Хімічні речовини, застосовувані для обробки саду і городу, шкодять людям. На допомогу приходять народні методи захисту рослин. Це настої та відвари трав з інсектицидними чи фунгіцидними властивостями.

Тютюн і махорка

ЗАСТОСОВУЮТЬ проти попелиць, мідяниць, трипсів, молодої гусені листовійок, капустяної молі, цибульної мухи, зимового п’ядуна, кільчастого шовкопряда, хрестоцвітих блішок, павутинного кліща, білокрилок, слимаків та інших шкідників.

У діло йдуть листя, стебла й пил тютюнових рослин. На 10 л води беруть 400 г подрібненої сировини або пилу, настоюють дві доби, проціджують. Перед обробкою розводять навпіл і додають 40 г натертого господарського мила. Обприскують з інтервалом п’ять-вісім діб два-три рази.

Тютюновий пил ефективний проти земляних блішок на овочевих культурах, проти цибульної мухи, ліпше в суміші з вапном або попелом (1:1). Витрата — 10-20 г на метр квадратний.

Тютюновий пил застосовують і для обкурювання теплиць проти попелиць, трипсів і білокрилки (5-10 г на 1 м3), а в саду — для боротьби з яблуневою і плодовою міллю, мідяницями, попелицями. Проти молі захід проводять у період лету метеликів. Невеликі купи соломи, сміття, гілок розміщують у міжряддях саду по одній на сотку. Зверху насипають 2-4 кг тютюнового пилу і підпалюють. Обкурювання має тривати не менш як 30 хвилин, а ліпше близько 2 годин.

Змішаний настій

ВІД ПОПЕЛИЦЬ, павутинного кліща. 400 г кульбаби, 200 г подрібненого часнику, 1 столова ложка гірчиці, 1 столова ложка гіркого перцю. Залити водою, настояти 5 годин, процідити, долити до 10 літрів. Обробку проводити два-три рази з інтервалом 10 днів.

Кульбаба

ДІЄВА проти попелиць, павутинного кліща, мідяниць. Беруть 300 г подрібненого листя або 200 г коренів кульбаби. Настоюють три години у теплій воді в 10-літровій ємності. Використовують відразу.

Цибульна настоянка

ПРОТИ гусениць, попелиць, малинного жука. Дрібно нарізати цибулини — 10 г на 1 літр або в такій же пропорції лушпиння. Настоювати 7 годин. Віджати й обробляти рослини.

Помідорне бадилля

Проти гусениць. Подрібнити 4 кг сировини, залити водою. Кип’ятити 30 хвилин на слабкому вогні. Процідити, розвести втричі. Додати 40 г натертого мила. Обприскувати городні й садові культури.

Глиця

Проти попелиць, мідяниць. 2 кг хвої настоювати у 8 літрах води 7 днів. Процідити. Перед застосуванням розбавити в 10 разів.