П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35838

  • На зв’язку — Херсонщина

Ще один насіннєвий завод

Василь ПІДДУБНЯК.

УНІВЕРСАЛЬНИЙ насіннєвий завод з’явився на зерновому току Інституту зрошуваного землеробства НААНУ, що розташований у приміському селищі Наддніпрянське. Його вартість разом із монтажем становить близько 2,3 млн гривень.

Сучасне підприємство відзначається високою продуктивністю та точністю калібрування насіння і має важливе значення для наукового закладу, основне завдання якого — створення і поширення в областях Степової зони країни високопродуктивних конкурентоспроможних сортів і гібридів пшениці озимої, кукурудзи, сої, люцерни. Потужність заводу — переробка щогодини близько 5 тонн зерна і до півтори тонни соняшнику. Замовники високоякісним насінним матеріалом задоволені.

Відновлюють зрошення

ПОБЛИЗУ с. Наталівки Каховського району стала до ладу нова зрошувальна система, змонтована приватним підприємством «Схід-Агро». Вона забезпечить полив близько тисячі гектарів землі, інформує прес-служба облдержадміністрації.

Меліоративна мережа складається з насосної станції, кількадесяти кілометрів магістральних труб та відгалуження до 17 американських дощувальних машин «Zimmatic», управляти якими можна з допомогою комп’ютера, планшета і навіть смартфона. «У цьому році в Україні вперше задіяна програма відновлення зрошення земель. І майже все фінансування спрямоване в Херсонську область. Це вже друга тисяча гектарів, на яких буде здійснюватися полив спеціальною зрошувальною системою»,— повідав голова ОДА Андрій Гордєєв.

Сонце ділиться багатством

ДАЛА перший струм фотогальванічна електростанція «Білозерка», що почала діяти неподалік однойменного райцентру краю. Все електротехнічне обладнання на ній, окрім PV-панелей, вироблене в Україні.

Підприємство щороку продукуватиме близько 14 млн кВт/год електроенергії, що достатньо для забезпечення електрикою 4000 сільських обійсть.

Загальна сума інвестицій у цей об’єкт — близько 11 млн доларів США. ФЕС «Білозерка» — вже третя станція, побудована компанією ТОВ «Ренджи Бершадь» в області з початку року.

Госпіталь теж «оздоровлюється»

ДЕВ’ЯТЬ сучасних приладів для реабілітації пацієнтів загальною вартістю 174,2 тисячі гривень надійшли у Херсонський госпіталь інвалідів та ветеранів війни. В одному з найбільших медичних закладів Півдня України лікуються також і учасники АТО на Донбасі.

Серед новинок — апарати для магніто- і лазерної терапії, електросну, ампліпульс тощо. Цей вартісний, а головне — вчасний подарунок медикам і пацієнтам лікувального закладу зробив НАК «Нафтогаз України», повідомив головний лікар госпіталю Валерій Тимошенко.

Хто куди, а ми — в пустелю...

НОВИЙ туристичний маршрут прокладений територією Олешківської піщаної арени — єдиної пустелі в Європі. Любителі подорожей зможуть долати так звані кучугури на квадроциклах.

Така забава популярна в Єгипті та на Близькому Сході. Зазначається, що подібної траси в Європі немає. Обов’язкова умова для мандрівників-відчайдухів — медична страховка на один день, а про те, як триматись «у сідлі» і поводитися в екстремальних ситуаціях, розкажуть інструктори.

Козацька слава Каховки

У КОЗАЦЬКОМУ сквері міста поруч хреста гетьману Б. Ружинському постав пам’ятник кошовому отаманові Івану Сірку, козаки якого у 1673 році штурмом узяли татарську фортецю Іслам-Кермен — на місці біля сучасної Каховки. Споруджений монумент силами місцевої громади та меценатів.

Учасники церемонії відкриття пам’ятника, що відбулась у традиціях козацької тризни, хвилиною мовчання вшанували пам’ять запорозьких козаків, а також каховців, полеглих у Другій світовій війні, нинішніх патріотів-земляків, які загинули під час проведення АТО на Сході України.

Завершилась урочиста тризна покладанням квітів до монумента і хреста. За традицією цього дня у води Дніпра козаки спустили вінок.

Не знаєш мови? Навчимо!

У ХЕРСОНСЬКІЙ області до восьми господарюючих суб’єктів застосували стягнення за порушення вимог Закону України «Про мови», повідомляє Держпродпотребслужба.

Скаржник, один і той же чоловік, заявив, що господарюючі суб’єкти порушують вимогу чинного законодавства про мови, а саме: інформація, зазначена в меню, на виставкових ярликах, у касових чеках, викладена російською мовою, персонал закладів ресторанного господарства під час обслуговування клієнтів спілкується російською.

В ході перевірки факти, викладені у скарзі, підтвердилися. До всіх ресторанів застосовано адміністративно-господарські стягнення, передбачені ст. 23-ю Закону України «Про захист прав споживачів».