П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35836

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Спориш

Олександр КУРДЮК,
кандидат біологічних наук.

Трава, насіння якої на взутті іспанців потрапило в Європу, стала символом нескореності і зразком стійкості. У ній містяться вітаміни А, С, Е, К, аскорбінова, кремнієва і кавова кислоти, флавоноїди, кумарини, сапоніни, дубильні речовини, смоли тощо.

ТРАВУ заготовляють, зрізуючи гострим ножем чи секатором, сушать, розклавши тонким шаром, у затінку або сушарках за температури до 50 градусів. Вихід сухої маси становить приблизно 25 відсотків. Зберігають до трьох років.

Для лікування проблемних ділянок шкіри, невеликих ран та забоїв, зняття набряклості ніг на них накладають попередньо промиту свіжу подрібнену траву. З цією метою застосовують і компреси з відвару споришу. За бажання компреси можна залишати із вечора до ранку.

Склянку сухої трави залити літром окропу, настояти в термосі дві-три години, процідити. Теплий відвар утирати в шкіру голови чи прополіскувати волосся після миття, щоб позбутися лупи.

Дві столові ложки сухої трави запарюють у півлітра окропу, настоюють у термосі 30-40 хвилин. Проціджений настій приймають по столовій ложці три-чотири рази на день або ж теплим полощуть рот при запаленні ротової порожнини.

Одну-дві чайні ложки суміші із рівних частин трави споришу, мати-й-мачухи, квіток чорної бузини залити склянкою окропу, настояти. Такий чай без цукру помічний при бронхіті й інших бронхо-легеневих захворюваннях.

Дві столові ложки сухого споришу і столову ложку хвоща польового всипати в півтори склянки сухого червоного вина, кип’ятити три-чотири хвилини, настояти півгодини, приймати по 100 мл тричі протягом доби при діареї. Також при проносі можна скористатися рецептом: дві столові ложки споришу і хвоща заливають 500 мл окропу, настоюють у термосі, вживають по 100 мл тричі на день.

Склянку подрібненої сухої маси запарюють годину у трьох літрах окропу. Сильний біль у ногах вгамовують, роблячи для них теплі ванночки із такого настою споришу.

Третину склянки трави залити окропом і витримати в термосі одну-дві години, процідити. Теплим настоєм обробляють проблемні ділянки шкіри, промивають виразки. З цією ж метою можна скористатися свіжим соком споришу і буряка, змішавши їх порівну і додавши вівсяні пластівці чи борошно (до утворення кашки середньої густини). Суміш, примотавши марлею чи бинтом, прикладають на уражені місця і витримують кілька днів. Рани можна омивати соком рослини.

Чотири столові ложки подрібненої трави настоюють три години, заливши 500 мл окропу, в термосі. Процідивши, приймають по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їди для профілактики і лікування нехронічних ниркових захворювань.

Столову ложку з гіркою сухого споришу заливають склянкою медичного спирту, настоюють тиждень, затим проціджують і вживають тричі на день, розводячи 20 крапель у 100 мл води, як жовчогінний засіб.

Сечокам’яну хворобу лікують таким настоєм: шість столових ложок споришу заливають 500 мл окропу, тримають у термосі годину. П’ють по 100 мл за 30 хвилин до їди тричі на день.

Склянку трави запарюють окропом у літровому термосі дві-три години, приймають по 50 мл тричі на день за півгодини до їди упродовж трьох днів як загальнозміцнювальний напій.

Три чайні ложки споришу залити склянкою окропу, настояти в термосі дві години. Пити по дві столові ложки за півгодини до їди при безплідді.

П’ять столових ложок трави заливають 500 мл окропу, настоюють у термосі близько години. Настій застосовують як компрес, накладаючи його на ушкоджені ділянки тіла для зняття больових відчуттів при ударах, ранах, запаленнях, почервоніннях.

Для профілактики і лікування туберкульозу спориш змішують порівну з гречаним медом і потертою чорною редькою, настоюють десять днів, приймають по столовій ложці чотири рази на день.

Дві столові ложки трави заливають 500 мл окропу, настоюють у термосі дві години, по 100 мл два-три рази на день уживають при грипі й застуді.

Дві столові ложки сухої трави проварюють у півлітра молока п’ять хвилин. Давати дітям по 100 мл чотири рази на день при кашлі.

Столову ложку трави запарюють у термосі склянкою окропу. Настоюють дві години, приймають по дві-три столові ложки тричі на день за півгодини до їди при каменях у сечовому міхурі.

П’ять-шість столових ложок трави витримують 20-30 хвилин у термосі, заливши їх двома склянками окропу. П’ють по 100 мл процідженого настою тричі на день для очищення крові та при недугах печінки.

Три столові ложки свіжої трави настоюють у склянці окропу, проціджують і полощуть ротову порожнину при пародонтозі, на уражені ясна можна прикладати компреси з такого настою.

Сто грамів споришу заливають літром окропу, настоюють. Процідженим теплим настоєм промивають волосся щоденно протягом трьох тижнів для профілактики та зупинення його випадання.

Три столові ложки трави залити двома склянками окропу, настояти в термосі чотири години, приймати по 100 мл тричі на день при надлишковій вазі.

Маленьких дітей можна купати, доливши до води відвар із череди й трави споришу для профілактики шкірних висипань.

Протипоказання. Засоби зі споришу не рекомендовано вживати дітям, вагітним, хворим на стенокардію, при порушеннях згортання крові, гіпотонії, загостреннях виразки шлунка, після інфарктів та інсультів.