П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35832

  • Повертаючись до надрукованого

Шухевич не всім до вподоби

Михайло СЕРДЮК.

ЯК УЖЕ ПОВІДОМЛЯЛОСЯ, депутати Київської міської ради на пленарному засіданні 1 червня ухвалили рішення про перейменування столичного проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. «За» проголосували 69 депутатів із 78 присутніх (дев’ятеро не голосували, жоден не утримався і не був проти).

Однак уже 12 червня суддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій призупинив процес перейменування. Відповідне клопотання проти «декомунізації» столичного проспекту подали громадські організації «Антифашистська правозахисна ліга» та «Єврейська правозахисна група».

Чи не першою про таке судове рішення повідомила колишній нардеп від Партії регіонів Ірина Бережна. Вона є керівником однієї з цих ГО і співзасновником другої. Цікаво, що обидві організації мають одну й ту ж юридичну адресу, однаковий номер контактного телефону, та й майже тих самих співзасновників.

Збіг? Яка ж тоді різниця між «антифашистськими» та «єврейськими» правозахисниками? А, ну так, — з цього боку ми «ліга», з іншого — «група». Можливо, саме це дало підстави багатьом, зокрема дописувачам у соцмережах, де розгорнулося бурхливе обговорення ситуації, оприлюднити в’їдливі, іронічні, а то й гнівні висловлювання, основний зміст яких зводиться до фрази: «Чому це євреї мають вказувати нам, українцям, кого ми повинні вважати своїми героями, а кого ні?!».

Чи очікували саме на таку реакцію «антифашистсько-єврейські правозахисники»? Питання виглядає риторичним. Для чого ж тоді вони вчергове заповзялися роздмухувати багаття (рік тому та сама компанія зверталася до того ж судді зі зверненням щодо вулиці Степана Бандери) та розгойдувати човен? На чий млин ллють воду? Чи не ллють, а підливають? І не воду...

До речі, на столичному Подолі за тією ж адресою, де прописалися так звані правозахисники, зареєстровано понад десяток іудейських, єврейських і хасидських установ та організацій. Невже вони, розумні, як вважається, люди, не змогли а чи не захотіли втихомирити своїх «антифашистсько-єврейських» сусідів, нагадавши їм народну мудрість про ужинок, який очікує на того, хто сіє вітер?

Прикро, панове «правозахисники».

P.S. Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголосив, що суд не заборонив перейменування проспекту Ватутіна на проспект Шухевича, а тільки тимчасово призупинив процес — до розгляду справи по суті. Формально закон передбачає таку можливість, зокрема у разі, коли існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам чи інтересам позивача. «Не зрозуміло, яким чином рішення Київради про перейменування однієї з вулиць міста може становити «очевидну небезпеку» порушення прав чи інтересів позивачів — громадських організацій», — дивується В. В’ятрович. Отже, потрібно дочекатися повного тексту ухвали (суд має її скласти не пізніше ніж за п’ять днів). Цю ухвалу має право опротестувати відповідач — Київрада, а також особи, які не є учасниками справи, якщо така ухвала порушує їхні права, свободи чи інтереси.

Київський міський голова Віталій Кличко повідомив, що інтереси Київради, яка ухвалила рішення про перейменування на своєму пленарному засіданні, у суді представлятимуть її юристи.