П’ятниця, 16 червня 2017 року № 46 (19491)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19491/print.php?n=35826

Дослівно

Олексій ГАРАНЬ, політолог, професор Києво-Могилянської академії.

Нинішня ситуація дуже складна: ми прекрасно розуміємо, що на сході не антитерористична операція, а фактична боротьба з російською агресією. Але на певному етапі гібридна війна вичерпала свої політичні межі. Загострення і продовження того конфлікту, який ми нині спостерігаємо, вимагає від України прийняття нестандартних рішень.

Але воєнний стан, на мою думку, ми не можемо запровадити просто так. Це фактично зміна системи управління в країні, а не просто проголошення, що ми перебуваємо з кимсь в стані війни. Для його запровадження потрібен надзвичайно високий рівень мобілізації політичної еліти. На жаль, на сьогодні вона такою не є. Ідея захисту своєї країни не є такою, що поділяється більшістю українських політичних сил.

Те саме стосується і суспільства. Не можна вимагати його стовідсоткової мобілізації. Ми повинні чітко зрозуміти: якщо немає єдності еліти та високого рівня мобілізації суспільства в цілому, то реальне запровадження військового стану, а також повноцінне політичне, військове і економічне протистояння з Росією реалізувати дуже складно.