Архів
П’ятниця,
16 червня 2017 року

№ 46 (19491)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Гортензія: така різна, така прекрасна

СЬОГОДНІ на багатьох присадибних ділянках можна побачити дивовижної краси рослину — гортензію. Від її пишних суцвіть дух захоплює, а найбільше вона вражає різноманітністю відтінків.

Досвідчені садівники знають: якщо перед цвітінням вчасно і в потрібній кількості підживити кущики, то рослина неодмінно «відгукнеться» більшими квітами і пишним цвітінням. Але це ще не все. Застосовуючи певний вид добрив, можна домогтися унікальності забарвлення суцвіть, оскільки гортензія здатна змінювати колір у різні періоди цвітіння.

Набути насиченого синього забарвлення допоможуть органічні добрива, що складаються з торфу, змішаного з тирсою хвойних порід. З цією ж метою можна перед самим цвітінням полити кущики розчином сульфату калію чи хлористого калію. Розчин готують за рекомендаціями виробника.

Якщо ж сульфат амонію і сульфат калію з’єднати в рівних пропорціях (беруть не більше столової ложки кожної речовини на відро води), можна отримати колір індиго (середній між темно-синім та фіолетовим). Розчином поливають навколо стовбурця.

Щоб гортензія порадувала рожевими тонами, достатньо взяти склянку вапна гідратного, додати дві жмені попелу і жменю торішнього перегною. Суміш розсипають кругом стовбура і відразу рясно поливають. Такий же ефект дасть рідкий гній — його беруть літр на відро води.

У рожеве пофарбують мінеральні суміші «Агрікола-7» та «Квіточка». Ложку речовини розчиняють у відрі теплої води.

Щоб отримати чисто білі квіти гортензії, потрібно внести в ґрунт трохи суглинку, перемішаного з торфом і річковим піском, добре б додати дещицю глиці й суперфосфату.

Хоч підживленнями ви можете «регулювати» відтінки цієї декоративної культури, отримуючи унікальні кольори, досягти бажаного не завжди вдається через склад ґрунту, на якому гортензія росте. Якщо в ньому переважає та чи інша речовина, то додатково внесені добрива можуть дати непередбачуваний результат. Утім, у будь-якому разі гортензія є справжньою окрасою садка.

Версія для друку          До списку статтей

ДО НАСТУПНОГО куточка завітає прикарпатська господиня зі своєю полуницею. Себто поділиться досвідом догляду за грядкою із сонячною ягодою. Дбати про неї, вважає Валентина Михайляк, потрібно цілий рік, а як саме, розповімо, причому деякі рекомендації — універсальні: застосовувати їх можна й на огірках, помідорах, іншій городині.

У старих довідниках із садівництва зазвичай радилось у плодових дерев вирізати гілки цілком (на кільце) або вкорочувати їх, починаючи із серпня й восени. Але нині фахівці вказують на один великий недолік: надто багато деревини рослина нарощує марно. Тому дійшли висновку, що робити це на початку літа, коли пагони ще коротенькі, зелені, соковиті, набагато краще, бо їх легко виламати і рани швидко загояться. Тому мова піде про те, як це легше зробити з допомогою простого пристосування, а також про прийом прищипування, або пінцировки, пагонів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове