Архів
П’ятниця,
16 червня 2017 року

№ 46 (19491)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Суничний сезон триває

ПОРА сонячної ягоди цього року дещо затрималась. Сподіватимемося, що ласувати будемо довше. З приходом літнього тепла на суничних грядках з’явилися й шкідники — різні комахи-листогризи, сунично-малинові довгоносики, кліщі тощо. Проте у цей період обробляти насадження хімічними препаратами вже не можна.

Врятувати врожай допоможе настій часнику. Радимо лише дотримуватися пропорцій, щоб не спалити молоде листя. 300 г старого часнику слід залити двома літрами гарячої води і залишити у темному місці на п’ять-сім днів. Після проціджування рідину вливають у вісім літрів води та додають 50 г розчиненого господарського мила. Для обробки суничної ділянки на вісім літрів води беруть два літри настою.

Таким же розчином можна обробляти смородину та аґрус від довгоносиків. Тільки не потрібно відкладати обробку — починати боротьбу зі шкідниками слід на початковій стадії їх появи на рослинах. Адже народні методи здатні тільки в деякій мірі допомогти тоді, коли захисні препарати токсичної дії застосовувати не можна.

Версія для друку          До списку статтей

ДО НАСТУПНОГО куточка завітає прикарпатська господиня зі своєю полуницею. Себто поділиться досвідом догляду за грядкою із сонячною ягодою. Дбати про неї, вважає Валентина Михайляк, потрібно цілий рік, а як саме, розповімо, причому деякі рекомендації — універсальні: застосовувати їх можна й на огірках, помідорах, іншій городині.

У старих довідниках із садівництва зазвичай радилось у плодових дерев вирізати гілки цілком (на кільце) або вкорочувати їх, починаючи із серпня й восени. Але нині фахівці вказують на один великий недолік: надто багато деревини рослина нарощує марно. Тому дійшли висновку, що робити це на початку літа, коли пагони ще коротенькі, зелені, соковиті, набагато краще, бо їх легко виламати і рани швидко загояться. Тому мова піде про те, як це легше зробити з допомогою простого пристосування, а також про прийом прищипування, або пінцировки, пагонів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове