![]()
“Жива” олія смакує всім Віталій НАЗАРЕНКО. Чернігівська область. Фото автора.
Запашна олія без канцерогенів, консервантів та рафінації. Гарбузова, рижієва, гірчична, соєва... Це аж ніяк не весь асортимент продукції Григорія Фокіна — фермера з Чернігівщини. Та все ж найпопулярнішою залишається соняшникова. СВОЮ олійницю Григорій Олексійович придбав у напіврозібраному стані, тож довелося її повністю переробляти і збирати фактично власноруч. «Виготовлення олії — процес складний, — ділиться досвідом фермер. — Спочатку насіння треба висушити, частину його підсмажити, аби продукт вийшов запашний. Свіжовичавлена олія має відстоятися — тоді не піниться, не пригорає, бо в ній немає води. Нинішні торгові мережі пропонують досить широкий асортимент соняшникової олії. Вона різниться сортами, виглядом, якістю, ціною, способами виробництва. Багато рафінованої. Як на мене, таку олію не варто використовувати у харчовій промисловості, адже при рафінації виробники часто застосовують шкідливі хімічні препарати». Дивують фермера й тривалі терміни зберігання заводської олії. «Якщо вам до вподоби, наприклад, лляна, то незайве буде знати, що «живе» вона, як максимум, три місяці, — розмірковує. — Будь-яка олія не може зберігатися цілий рік. Хоч я й не технолог, але розумію, що для тривалого зберігання потрібно або щось додавати, або вбити все «живе» іще на старті. Екстраговані, дезодоровані, виморожені та очищені різними способами олії — повне безглуздя: вони нічим не корисні, лише зайві калорії дають. Під час такого оброблення втрачаються жиророзчинні вітаміни та мікроелементи. Саме через це будь-яку олію з магазину важко назвати якісною». Олійниця, зібрана Григорієм Фокіним, у середньому переробляє 130 кілограмів зерна за годину. «Вихід олії залежить від багатьох факторів: вологості, засміченості, олійності зерна. Якщо насіння чисте з вологістю вісім відсотків, то одержую з одного центнера 35-40 літрів олії. Гарбуз дає 20-25 літрів із такої ж кількості». Якщо раніше фермери продавали насіння соняшнику одразу після збирання врожаю, то сьогодні у багатьох із них є власні склади для її зберігання. Своєю коморою обзавівся і Григорій Фокін. Придбавши ще й олійницю, не поспішає із продажем вирощеного збіжжя. Виготовляє олію, котру, як і макуху, охоче купують місцеві. Щороку в Україні отримують близько 11 мільйонів тонн насіння соняшнику і майже все тут і переробляють. Близько 85 відсотків виробленої олії відвантажують на експорт. Наша країна посідає перше місце у світі із постачання соняшникової олії з обсягом продажу кілька мільярдів доларів за рік. На вітчизняні підприємства припадає понад 60 відсотків світового експорту. Додайте до цього десятки тисяч українців, задіяних в олійно-жировій галузі, й стане зрозуміло, що вона справедливо вважається однією з ключових в українському АПК. Одначе якість та користь промислово виготовленої олії залишають бажати кращого. Інша річ продукт із маленьких приватних олійниць — «жива» олія. Такі підприємства могли б дати поштовх до вирощування багатьох інших традиційних для України олійних культур, тобто до відродження ще низки галузей АПК. Приміром, льонарства. В Європі лляна олія коштує дорожче, ніж оливкова. Звісно, дрібному виробникові не до снаги вийти на європейський ринок, зате наші співвітчизники мали б продукт, якість та корисність якого поза сумнівом. |