Вівторок, 13 червня 2017 року № 45 (19490)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19490/print.php?n=35805

  • Актуально

Чим далі — тим нахабніше

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Кричуще несправедлива практика господарювання на землі поширюється у селах Магдалинівського району — Йосипівці, Поливанівці, Котівці, Ковпаківці, Бузівці, Гупалівці, Дмухайлівці та інших.

У ЦЬОМУ на своєму гіркому досвіді переконалася місцева жителька Віра Леонідівна Поплавська — власниця майже чотиригектарного наділу, який донедавна орендувало місцеве ТОВ «Агрофірма «Агро-Альянс». Наприкінці минулого року термін дії її угоди з цим товариством закінчився. Оскільки землевласниця лишилася незадоволеною виконанням орендарем своїх обіцянок, то подала заяву-попередження директору «Агро-Альянсу» Олександрові Гаркавенку про те, що мати справу з ним більше не хоче. Гадала, розлучаться по-хорошому — «бодай із вигляду без образ одне на одного». Натомість обробляти її землю зголосилася місцевий фермер Тетяна Приданцева, причому на вигідніших умовах — зі щорічними виплатами «гонорару» в розмірі 4,7% від грошової оцінки ділянки з урахуванням наступних індексацій. Тетяна Володимирівна заявила про своє бажання допомогти Вірі Леонідівні підготувати та зареєструвати новий договір з її фірмою «Приданцево».

Реєстраційну справу про передачу земельної ділянки новому орендодавцеві у Віри Поплавської прийняла завідуюча відділом районного Центру з надання адміністративних послуг Вікторія Гнатюк. Ретельно перевіривши документи, сказала прийти за результатом через тиждень. Але у визначений день замість очікуваної довідки про реєстрацію договору з новим орендодавцем Вірі Леонідівні вручили відмову в цьому. Мовляв, державний реєстратор Ольга Петрівна Горобець «встановила суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно, а саме: заявлене майно вже зареєстроване». Ця плутана тирада означає, що свій пай Віра Леонідівна нібито захотіла передати в оренду вдруге — землю з її згоди вже орендує інша особа.

— Кому дісталася моя земля? — здійняла крик шокована свавіллям і протиправними діями реєстратора Віра Поплавська.

Відповідь її приголомшила. Пай повернули агрофірмі «Агро-Альянс»! Себто без її згоди продовжили угоду на цілих 10 років із товариством, із яким вона не бажала мати справу!

Як виявилося, цей приклад непоодинокий — йдеться про усталену практику «Агро-Альянсу» на чолі з Олександром Гаркавенком. Його господарство — одне з понад двох десятків інших у регіоні, які контролює нардеп Вадим Нестеренко. На думку місцевих селян, саме він вигадав метод «прирощування» земель таким чином.

— Діє таємна вказівка-рекомендація приховано займатися шахрайством, — переконана Віра Поплавська. — Інакше хто б посмів так поглумитися над моїми правами й гідністю?!

Справді, якби це була помилка, то її відразу взялися б виправляти. А так державний реєстратор Ольга Горобець запевняє, що вона ніякої оборудки не скоїла. А її керівник Вікторія Гнатюк відмовилася навіть вислухати скривджену жінку.

Із заявою про самовільну реєстрацію фіктивного договору оренди її земельного паю Віра Поплавська звернулася до правоохоронців. І що? За словами слідчого місцевого відділу поліції, він досі не може витребувати первинні документи, за якими зліпили підробку.

Ось такі протиправні «вольності» діються в районі. Агрофірма замовляє фальшиві угоди, а державний реєстратор вирішує, які документи поліції надавати, а які — ні.

А якщо звернутися до районної держадміністрації? Хто як не вона — перша й найближча до людей інстанція вертикалі влади — покликана пильнувати верховенство законності?

У відповідь Тетяна Приданцева сумно зітхає: скаржитися — робити собі гірше. І наводить приклад. Ще позаторік троє селян попросили її взяти в оренду їхні земельні паї. Підписали відповідні угоди. Однак «організована група захоплення селянських земель», як називають тут ТОВ «Агрофірма «Агро-Альянс» «Приданцево» на ці землі не пускає, продовжуючи самовільно засівати їх і збирати врожаї. Тим часом Тетяна Володимирівна з власних прибутків виплачує цим трьом селянам орендну плату. Каже, що інакше не можна ні за законом, ні по совісті.

А ось керівники товариства «Агро-Альянс» таким поняттям, як совість, не переймаються. Відбирають у селян приватну власність, і чим далі — тим нахабніше. Безкарність розпалює апетит.