Вівторок, 13 червня 2017 року № 45 (19490)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19490/print.php?n=35804

  • Агроперспектива

Озимий горох

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

У селі Орлівка Ренійського району на полях ТОВ «Дунай-Агрос» відбувся семінар для аграріїв кількох областей України та сусідньої Молдови. Учасники заходу оглядали сходи… озимого гороху.

ДРУГИЙ рік із кількома сортами цієї культури провадяться експерименти і на півдні, і на півночі області. Практика показала: озимий горох витримує морози до 16 градусів за Цельсієм. До того ж якщо сходи взимку вимерзають, то не гинуть остаточно — із настанням тепла коренева система дає нові паростки. Отже, озимий горох на відміну від ярого може кущитися — а це гарні перспективи збільшення потенціалу врожайності.

«Як відомо, основна проблема вирощування традиційного ярового гороху на півдні в тому, що під час його цвітіння зазвичай тут настає посуха. Цвіт опадає, тож урожайність культури мізерна. А ось озимі сорти використовують зимові запаси вологи. Тож аграрії мають більше шансів отримати гарний урожай бобових», — переконаний фермер із Кілійського району В’ячеслав Уханов. «Уперше ми посіяли озимий горох торік. Отримали врожайність 35 центнерів із гектара. І цього року бачимо непогані перспективи», — розповідає агроном із Республіки Молдова В’ячеслав Осипов.

Про цінність гороху як гарного попередника пшениці, про азот, що накопичується у ґрунті при його вирощуванні, та про високий уміст білка у його зерні нашим аграріям відомо давно. А ось про озиму версію «царя полів» вони дізналися тільки нещодавно від колег із Чехії, Франції та Молдови. Дехто вже, як бачимо, вирішив скористатися сусідським досвідом.