Вівторок, 13 червня 2017 року № 45 (19490)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19490/print.php?n=35800

  • Неоголошена війна

Полювання на відьом

Михайло ВЕДМІДЬ.

ОПЕРАТИВНА обстановка в зоні проведення АТО залишається складною. Найбільших втрат наші захисники зазнали в суботу, 10 червня: загинуло чотири військовослужбовці. Найвірогідніше, це пов’язано з просуванням на різних напрямках, а також боями, які тривають на Бахмутській трасі.

Координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук повідомляє про прибуття минулими вихідними (10-11 червня) в Донецьк великої групи (понад 200 чоловік) російських найманців з м. Майкопа (Республіка Адигея РФ). Це люди переважно у віці 18-25 років, які пройшли короткий військовий курс у навчальних таборах на території Росії й здебільшого не відзначаються високим рівнем підготовки. Також із території РФ в напрямку Луганська перекинуто 150 російських найманців. Їх перевозили в автобусах у супроводі автомобілів «поліції ЛНР». Колону замикав армійський «Урал» із близько 15 чоловіками у чорній формі без розпізнавальних знаків.

Українська військова розвідка інформує про низький морально-психологічний стан бойовиків. Це, зокрема, підтверджується зростанням кількості правопорушень російських військовослужбовців стосовно місцевого населення. Так звані «правоохоронні органи» «ЛДНР» затримують військових, які самовільно залишили місце служби зі зброєю, брали в заручники місцеве населення з метою отримання викупу, вчинювали розкрадання і продаж обладнання промислової інфраструктури та автомобілів. Особовий склад передових підрозділів у темну пору доби грабує помешкання цивільного населення. Окрім матеріальних цінностей, вони забирають харчові продукти — певно, через брак продовольства.

Бойовики з числа місцевого населення висловлюють невдоволення діями командирів, які є кадровими офіцерами ЗС РФ, а саме приховування останніми випадків поранень та загибелі особового складу. Зокрема, з метою уникнення виплат грошових компенсацій за поранення підмінюються діагнози.

Тим часом «правоохоронці» маріонеткової адміністрації займаються «полюванням на ві-дьом» — заарештовують проукраїнськи налаштованих жителів, які після трьох років війни все ще залишаються там. Останній яскравий приклад — взяття у заручники журналіста і публіциста Станіслава Асєєва, який багато писав під псевдонімом Станіслав Васін.