Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула більшість у першому турі парламентських виборів.

Докладніше...
Теж вибори, але дострокові

КОСОВО. Коаліція, очолювана колишніми польовими командирами, виграє парламентські вибори.

Докладніше...
Несподівана відповідь «Газпрому»

МОЛДОВА не збирається оплачувати «Газпрому» борги Придністров’я за спожитий газ.

Докладніше...
Перемога з гірчинкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Результати дострокових парламентських виборів обвалили фунт.

Докладніше...
Збройна підтримка

ТУРЕЧЧИНА відправляє свої війська до Катару.

Докладніше...
Подвійний теракт

ІРАН. У Тегерані скоєно збройний напад на будівлю парламенту.

Докладніше...
Домівки змиває

У ПАР вирує шторм — найпотужніший за останні понад три десятиліття.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Чим далі — тим нахабніше

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Кричуще несправедлива практика господарювання на землі поширюється у селах Магдалинівського району — Йосипівці, Поливанівці, Котівці, Ковпаківці, Бузівці, Гупалівці, Дмухайлівці та інших.

У ЦЬОМУ на своєму гіркому досвіді переконалася місцева жителька Віра Леонідівна Поплавська — власниця майже чотиригектарного наділу, який донедавна орендувало місцеве ТОВ «Агрофірма «Агро-Альянс». Наприкінці минулого року термін дії її угоди з цим товариством закінчився. Оскільки землевласниця лишилася незадоволеною виконанням орендарем своїх обіцянок, то подала заяву-попередження директору «Агро-Альянсу» Олександрові Гаркавенку про те, що мати справу з ним більше не хоче. Гадала, розлучаться по-хорошому — «бодай із вигляду без образ одне на одного». Натомість обробляти її землю зголосилася місцевий фермер Тетяна Приданцева, причому на вигідніших умовах — зі щорічними виплатами «гонорару» в розмірі 4,7% від грошової оцінки ділянки з урахуванням наступних індексацій. Тетяна Володимирівна заявила про своє бажання допомогти Вірі Леонідівні підготувати та зареєструвати новий договір з її фірмою «Приданцево».

Реєстраційну справу про передачу земельної ділянки новому орендодавцеві у Віри Поплавської прийняла завідуюча відділом районного Центру з надання адміністративних послуг Вікторія Гнатюк. Ретельно перевіривши документи, сказала прийти за результатом через тиждень. Але у визначений день замість очікуваної довідки про реєстрацію договору з новим орендодавцем Вірі Леонідівні вручили відмову в цьому. Мовляв, державний реєстратор Ольга Петрівна Горобець «встановила суперечності між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно, а саме: заявлене майно вже зареєстроване». Ця плутана тирада означає, що свій пай Віра Леонідівна нібито захотіла передати в оренду вдруге — землю з її згоди вже орендує інша особа.

— Кому дісталася моя земля? — здійняла крик шокована свавіллям і протиправними діями реєстратора Віра Поплавська.

Відповідь її приголомшила. Пай повернули агрофірмі «Агро-Альянс»! Себто без її згоди продовжили угоду на цілих 10 років із товариством, із яким вона не бажала мати справу!

Як виявилося, цей приклад непоодинокий — йдеться про усталену практику «Агро-Альянсу» на чолі з Олександром Гаркавенком. Його господарство — одне з понад двох десятків інших у регіоні, які контролює нардеп Вадим Нестеренко. На думку місцевих селян, саме він вигадав метод «прирощування» земель таким чином.

— Діє таємна вказівка-рекомендація приховано займатися шахрайством, — переконана Віра Поплавська. — Інакше хто б посмів так поглумитися над моїми правами й гідністю?!

Справді, якби це була помилка, то її відразу взялися б виправляти. А так державний реєстратор Ольга Горобець запевняє, що вона ніякої оборудки не скоїла. А її керівник Вікторія Гнатюк відмовилася навіть вислухати скривджену жінку.

Із заявою про самовільну реєстрацію фіктивного договору оренди її земельного паю Віра Поплавська звернулася до правоохоронців. І що? За словами слідчого місцевого відділу поліції, він досі не може витребувати первинні документи, за якими зліпили підробку.

Ось такі протиправні «вольності» діються в районі. Агрофірма замовляє фальшиві угоди, а державний реєстратор вирішує, які документи поліції надавати, а які — ні.

А якщо звернутися до районної держадміністрації? Хто як не вона — перша й найближча до людей інстанція вертикалі влади — покликана пильнувати верховенство законності?

У відповідь Тетяна Приданцева сумно зітхає: скаржитися — робити собі гірше. І наводить приклад. Ще позаторік троє селян попросили її взяти в оренду їхні земельні паї. Підписали відповідні угоди. Однак «організована група захоплення селянських земель», як називають тут ТОВ «Агрофірма «Агро-Альянс» «Приданцево» на ці землі не пускає, продовжуючи самовільно засівати їх і збирати врожаї. Тим часом Тетяна Володимирівна з власних прибутків виплачує цим трьом селянам орендну плату. Каже, що інакше не можна ні за законом, ні по совісті.

А ось керівники товариства «Агро-Альянс» таким поняттям, як совість, не переймаються. Відбирають у селян приватну власність, і чим далі — тим нахабніше. Безкарність розпалює апетит.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
З піснями і танцями
Читати
Купуватимемо норвезький газ...
Читати
...і американське вугілля
Читати
Прем’єр обіцяє
Читати
Менше працював — менше отримуватимеш
Читати
А поліції все більше і більше
Читати
Гендерна невідповідність
Читати
Недостатньо підтримуємо патріотів?
Читати
На Сумщині — лихо
Читати





— Що думаю про ціни? Вимкніть мікрофон, тоді скажу. Не хочу, щоб колишні учні почули, які я слова знаю...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове