Середа, 7 червня 2017 року № 43 (19488)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19488/print.php?n=35752

  • Відповідає «Соняшник»

Яким дальтоніки бачать світ? Чи є окуляри від дальтонізму?

Дальтонізм — вроджена аномалія, коли людина не розрізняє певних кольорів. Уперше цей феномен описав англійський хімік і фізик Джон Дальтон, у родині якого чоловіки не бачили червоного кольору. І, що цікаво, Дальтон виявив свій дефект після 26 років. Це явище назвали на честь його «першовідкривача».

Найчастіше дальтоніки не розрізняють червоний і зелений кольори. За статистикою, такий у світі кожний двадцятий. Причому серед чоловіків дальтоніків удесятеро більше, ніж серед жінок.

Якщо людина народилася дальтоніком, цей дефект уже не можна усунути. І не існує окулярів, котрі б наділили її здатністю бачити кольори. Та попри це дальтоніки чудово пристосовуються. Вони навіть упоруються із правилами дорожнього руху. Світлофори мають однакову послідовність розташування кольорів: угорі — червоний, у центрі — жовтий, а внизу — зелений. Тому без зайвих зусиль можна зрозуміти, який сигнал горить, навіть якщо не відрізняєш червоного від зеленого, бо червоний завжди вгорі. Але є кілька професій, не сумісних із дальтонізмом. Приміром, дальтонікам не можна бути пілотами літаків, водіями вантажівок і машиністами локомотивів. Питається, а бути художником? Цілком! Так, відомими живописцями-дальтоніками були Ван Гог, Джон Констебль, Михайло Врубель, Ілля Рєпін, колірна сліпота у якого розвинулась уже в поважному віці.