Середа, 7 червня 2017 року № 43 (19488)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19488/print.php?n=35733

Фотофакт

Марина ТІШКОВА.

ФЛАГМАН вітчизняного машинобудування — завод «Південмаш», який виробляє найекологічніші ракети-носії у світі, потихеньку оговтується від кризи. Торік у листопаді за рішенням парламенту заборгованість держпідприємства за спожиту електроенергію в розмірі 400 млн гривень списали, що дещо полегшило ситуацію на ньому. Відтак нещодавно «Південмаш» уклав контракт із міжнародним консорціумом S7 Sea Launch Limited на виробництво і постачання ракет-носіїв серії «Зеніт».

Згідно з документом, підприємство має виготовити 12 ракет-носіїв для програм «Морський старт» і «Наземний старт» для досліджень і використання космосу з мирною метою у рамках міжнародних космічних проектів.

Станом на сьогодні у виробництві «Південмашу» перебувають дві ракети модифікацій Зеніт-3Sі Зеніт-3SLБ (модифікації основної — «Зеніт-2», розробленої у 1970-1980 роках). Сам портфель замовлень підприємства на найближчі роки перевищує у перерахунку 350 млн доларів. Серед його основних замовників — компанії США, Італії, Індії, Кореї та ін.

На заводі переконані: виведення його у режим стабільної роботи створить належні умови для акціонування та залучення стратегічного інвестора.