Архів
Вівторок,
30 травня 2017 року

№ 41 (19486)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Підтримував Україну

США. Помер відомий політолог і державний діяч Збігнєв Бжезінський.

Докладніше...
Дедалі важче домовлятись

ІТАЛІЯ. На острові Сицилія відбувся 43-й саміт країн Великої сімки (G7).

Докладніше...
Ультиматум сепаратистів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландські сепаратисти висунули ультиматум Лондону.

Докладніше...
Останній бастіон «ІДІЛ»

ІРАК. Шиїтські ополченці звільнили від бойовиків «ІДІЛ» західні підступи до Мосула.

Докладніше...
Не всі згодні

КИТАЙ засудив заяву лідерів G7 щодо спірних територій в оточуючих його морях.

Докладніше...
Виклик опозиції

У ВЕНЕСУЕЛІ запроваджується конституційна реформа.

Докладніше...
Мігрантське «паломництво»

ЄВРОСОЮЗ. Понад 6,6 млн мігрантів очікують можливості потрапити до Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Затримали — відпустили,

або Хто кого й для чого?

Михайло ГУБАШ.

МИНУЛОГО тижня медіапростір країни буквально розривало від гучніших одне за одне повідомлень про наймасштабнішу, як було заявлено, в історії України антикорупційну спецоперацію, в рамках проведення якої правоохоронці затримали понад два десятки представників керівного складу податкових адміністрацій часів правління В. Януковича. Їх у кайданках та під посиленою охороною доставили вертольотами до Києва.

Втім, ця грандіозна за масштабами спецоперація (а задіяно в ній було близько 2000 поліцейських, 500 прокурорів, майже одночасно проводилися понад 400 обшуків) перечепилась об... судову систему. Печерський райсуд столиці почав один за одним відпускати екс-податківців, звезених із 15 областей, під заставу чи особисте зобов’язання. Хоча були й заарештовані — ті, хто не зміг одразу «потягнути» розмір застави. Наприклад, колишньому голові податкової в Харківській області Станіславові Денисюку (якого називають «наглядачем» за бізнесом олігарха-втікача Сергія Курченка) суддя призначив понад 100 млн грн застави. В основному ж її розмір коливався від 1 млн грн до 10-15 млн. І їх сплачували!

Однак нічого дивного — фігуранти справ далеко (ну ду-уже далеко) не бідні люди: за словами А. Авакова, в результаті обшуків у них сукупно вилучено 5,5 млн доларів готівкою (з них 3,8 млн — лише в одного), 3,7 кілограма золота, 50 кілограмів срібла, 280 тис. євро, багато ювелірних виробів, картин, автомобілів. Усього ж екс-податківцям інкримінують заподіяння державі збитків на суму майже 96 млрд грн. Показовою є ситуація щодо колишнього начальника Дніпропетровської міської податкової інспекції Андрія Ліпінського. Суд відмовився його заарештовувати й обрав запобіжний захід у вигляді внесення застави в розмірі 1 млн грн. Це при тому, що прокуратура вважає його винним у заподіянні державі збитків на 1 млрд грн. Не дивно, що і генпрокурор Юрій Луценко, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловили своє обурення такими м’якими рішеннями судів.

І що з цим робити? Річ у тому, що всі троє вищезгадані високопосадовці є представниками лише однієї — виконавчої — гілки влади. Крім неї, в Україні існують ще дві — законодавча (вищий орган — Верховна Рада) і суддівська. Оскільки за Конституцією вони незалежні одна від одної, виникає певна колізія.

Простіше кажучи, ні поліція, ні прокуратуа, ані жоден інший силовий орган не в змозі на законних підставах вплинути на «неслухняних» представників вітчизняної Феміди. Навіть з метою відновлення справедливості. І яким чином тоді реалізовувати на практиці гасло, яким сьогодні керується Генпрокуратура, щоб слова «закон» і «справедливість» перестали входити в суперечність і почали працювали в тандемі, ставши одним цілим?

Логічне запитання? І воно, до речі, не одне. Наприклад: якщо справедливість неможливо поновити (чи встановити) законним шляхом, залишається...

...Ні, ніхто нікого не збирається закликати до будь-якого порушення закону. Але й надалі ігнорувати слушні вимоги суспільства сьогодні видається не зовсім правильним. «Ще одне милосердне рішення, і я почну переживати за пожежний стан на Печерську»... Ці слова чільника ГПУ мають стати пересторогою тим, хто намагається законсервувати ненажерливу (а часом і кровожерну) Систему, побудовану всіма «папєрєднікамі»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дерибанять «втемну»?
Читати
Вже поділили...
Читати
Що робити з електричками
Читати
Приховують кошти?
Читати
Авіація оговтується
Читати
Крим уже не цікавить
Читати
Нагороджено героїв
Читати
Їздимо на «залізяччі»
Читати
Що приховують від громадськості
Читати
Альтернатива газу
Читати





— Це по мою душу! Негайно зателефонуй моїй дружині, нехай витягне із схованки кілька мільйонів для застави...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове