Вівторок, 16 травня 2017 року № 37 (19482)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19482/print.php?n=35534

  • Відлуння

Останній бій Пе-2

Володимир ЖУРАВЕЛЬ.

НАПЕРЕДОДНІ Свята Великої Перемоги газета «Кубанські новини» повідомила про сенсаційну знахідку місцевих пошуковців. Неподалік села Молдаванське Кримського району Краснодарського краю РФ спільна польова експедиція пошукових загонів «Кубанський плацдарм», «Кавказ» і «Обов’язок» відшукала місце падіння радянського бомбардувальника Пе-2, збитого в повітряному бою з групою ворожих винищувачів 6 травня далекого 1943 року.

Вдалося відкопати кабіну літака з останками членів екіпажу і лівий двигун, за номером якого встановили приналежність бойової машини до 134-го бомбардувального авіаполку. За списками його особового складу оперативно встановили імена загиблих льотчиків, серед яких виявився й уродженець села Петраківка сучасного Катеринопільського району Черкаської області старший сержант Іван Іванович Суський.

Нині пошуковці намагаються знайти родичів відважних воїнів, після чого буде прийнято рішення про місце їхнього поховання. Поки що не відомо, чи залишилась рідня у стрільця-радиста Суського на Черкащині, адже шукають і за вказаною у базі даних останньою передвоєнною адресою його дружини Валентини Сосєдової в Аткарську Саратовської області Росії.

Як відомо, Пе-2 — наймасовіший фронтовий пікіруючий бомбардувальник радянської авіації часів Другої світової війни. Був потужною бойовою машиною, мав на озброєнні дві гармати та три кулемети, в тому числі один у хвостовій частині, й не був легкою мішенню для ворога. Стосовно знайденого літака пошуковці з допомогою тамтешніх краєзнавців з’ясували, що він був атакований цілою ескадрильєю «мессершміттів» — найкращих винищувачів гітлерівської Німеччини.