Вівторок, 16 травня 2017 року № 37 (19482)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19482/print.php?n=35522

  • Неоголошена війна

Нові жертви «режиму тиші»

Михайло ВЕДМІДЬ.

ЗА ОСТАННІ два дні минулого тижня підтримувані Росією бойовики 110 разів гатили по позиціях ЗС України. Внаслідок обстрілів з різних видів зброї дістали поранень десятеро наших захисників. Як повідомили у неділю, 14 квітня, в прес-центрі штабу АТО, українські підрозділи «давали гідну відсіч ворогу та залишають за собою право негайно відкривати вогонь для придушення вогневих засобів противника, заради збереження життя та здоров’я українських воїнів й місцевих мешканців».

Згадка у ранковому зведенні військових про цивільних громадян не випадкова. Напередодні, в суботу, бойовики піддали обстрілу житлові квартали Авдіївки, внаслідок чого загинули місцеві жителі. Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. «Окупанти обстріляли житлові квартали приватного сектору в Авдіївці. У ділянці вулиці Сопронова снаряд потрапив на подвір’я житлового будинку. Загинули три жінки і один чоловік. Ще одного тяжкопораненого госпіталізували», — написав очільник області. Сиротами залишилися дві дівчинки чотирьох і семи років. «Мої щирі співчуття рідним і близьким загиблих. Горіти люто в пеклі Путіну і його наймитам за їхнє кровожерство і жадобу біснуватої «імперії», — не стримував емоцій П. Жебрівський.

В угрупованні «ДНР», повідомило Радіо Свобода, твердять, що бойовики не стріляли у час, коли в Авдіївці загинули цивільні, й звинувачують у цьому ЗСУ. Втім, до практики перекручування фактів і подій за принципом «сам дурак» не звикати. Черговою ілюстрацією може послужити приклад, наведений в інформації Головного управління розвідки Міноборони України. У зведенні за 14 травня ідеться: «У з’єднаннях і частинах російських окупаційних військ продовжують траплятися випадки загибелі особового складу через порушення правил поводження зі зброєю і боєприпасами, а також внаслідок безконтрольного і хаотичного мінування передових позицій без складання відповідної документації (схем мінних полів). 13 травня під час ротації на передовій позиції 11-го окремого мотострілецького полку 1 АК ЗС РФ неподалік населеного пункту Спартак на міні російського виробництва МОН-50 підірвалася група військовослужбовців, важкі поранення отримав кадровий російський офіцер. Для приховування реальних обставин події командуванням полку здійснено доповідь про поранення військовослужбовців ЗС РФ у результаті мінометного обстрілу позиції силами АТО».