Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження парламенту

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Палата громад проголосувала за проведення дострокових виборів.

Докладніше...
І тут «російський слід»?

ПОЛЬЩА. У прокуратурі Варшави допитують Дональда Туска щодо співпраці польської контррозвідки з ФСБ.

Докладніше...
Згодні аж ніяк не всі

ТУРЕЧЧИНА. Опозиція офіційно оскаржила результати недільного референдуму.

Докладніше...
У злагоді сила

У ЛАТВІЇ розпочались двотижневі навчання НАТО «Summer Shield XIV».

Докладніше...
Невтішний прогноз

ВЕНЕСУЕЛА загрузла в глибокій економічній кризі.

Докладніше...
Всюдисуща і нездоланна

СЛОВАЧЧИНА. У Братиславі відбулась багатотисячна демонстрація проти корупції.

Докладніше...
Свій до свого по своє

США переглядають програму видачі робочих віз іноземцям.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Податок на нерухомість

«Торік купили нову хату, а стару досі не продали, тож маємо «зайві» метри. До якого терміну потрібно сплатити податок на нерухомість? Хто його нараховує? Чи передбачені штрафи за несвоєчасну сплату податку?»

Анжела ТАТАРЧУК.

с. Переселення

Кагарлицького району

Київської області.

 

УКРАЇНЦІ, котрі мають квартиру понад 60 кв. м чи будинок понад 120 кв. м, зобов’язані раз на рік сплачувати податок за «зайві» квадратні метри. Квитанції на сплату за минулий рік мають надійти до 1 липня 2017-го. Податок нараховуватиметься відповідно до мінімальної зар-плати станом на 1 січня 2016 року — в розмірі 1378 грн, а його ставка коливатиметься від 0 до 3% цієї суми. Тобто гранична ставка податку, яку доведеться сплатити за один «зайвий» квадратний метр, становитиме 41,34 гривні.

Площу нерухомості, за яку не потрібно платити, а також ставки податку визначає місцева влада. Оподатковується як житлова (квартира, будинок), так і нежитлова нерухомість, у тому числі сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби тощо. Щоправда, більшість місцевих рад вирішили оподатковувати лише житлову нерухомість, а на господарські будівлі встановили нульову плату.

Звільнене від податку майно сиріт та одиноких матерів чи батьків, які виховують дитину-інваліда. Не доведеться сплачувати податок із дитячих садків, дитбудинків сімейного типу, комунальних та державних будівель, храмів, а також за нерухомість у Чорнобильській зоні відчуження.

Не обкладаються податком будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств; будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності; об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів, та їхні підприємства.

За продану протягом 2016 року нерухомість податок доведеться платити як продавцеві, так і новому власнику.

Податки на нерухомість стягуватимуться тільки з площі понад установлений ліміт. Якщо в родині, скажімо, є і будинок, і квартира, то «нормою» вважається 180 кв. м. Наприклад, у Києві власнику квартири 100 кв. м доведеться сплатити податок за 40 «зайвих» квадратів, адже 60 кв. м не оподатковуватимуться. Торік податкова ставка у столиці була в розмірі 1% мінімальної зарплати, тож за 40 кв. м доведеться заплатити 551,20 грн.

Коли нерухомість належить кільком власникам, то загальна площа такого майна при вирахуванні податку ділитиметься на кількість власників. Приміром, якщо у квартирі площею 200 квадратних метрів проживає п’ять осіб, котрі пропорційно володіють частками у цій нерухомості, то на кожного власника припадає лише 40 квадратних метрів, отож їм сплачувати податок не доведеться.

Крім того, власникам великого житла (понад 300 кв. м для квартир і понад 500 кв. м для будинків) доведеться додатково заплатити 25 тис. грн.

У разі якщо друга квартира власника цієї нерухомості здається в оренду, податок нараховується на всю її площу.

До 1 липня податкова служба розішле рішення-повідомлення та квитанції із сумами податків, сплатити які необхідно до 28 серпня. У разі виникнення питань щодо оподаткування або сум нарахувань необхідно звернутися до місцевого відділення Державної фіскальної служби.

Якщо вчасно не сплатити суму податку за квитанцією, а зробити це, приміром, у вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% нарахованого податку, якщо в жовтні — сума штрафу сягне 20%. Крім того, податковий інспектор може у рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Коли ж податок не сплачується тривалий час, майно за рішенням суду продають. Варто зауважити, що за несплату податків передбачена й кримінальна відповідальність за ст. 212-ю Кримінального кодексу України.

Ліна ПАСЬКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяного три роки чекати
Читати
«Цінні поради» від МВФ
Читати
Антрациту таки не вистачає
Читати
Битва на дорогах
Читати
А він і не проти покерувати
Читати
Показники впали
Читати
Безробітних поменшало. Офіційно
Читати
Відчутна економія
Читати
Прикрили митну «дірку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове