Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження парламенту

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Палата громад проголосувала за проведення дострокових виборів.

Докладніше...
І тут «російський слід»?

ПОЛЬЩА. У прокуратурі Варшави допитують Дональда Туска щодо співпраці польської контррозвідки з ФСБ.

Докладніше...
Згодні аж ніяк не всі

ТУРЕЧЧИНА. Опозиція офіційно оскаржила результати недільного референдуму.

Докладніше...
У злагоді сила

У ЛАТВІЇ розпочались двотижневі навчання НАТО «Summer Shield XIV».

Докладніше...
Невтішний прогноз

ВЕНЕСУЕЛА загрузла в глибокій економічній кризі.

Докладніше...
Всюдисуща і нездоланна

СЛОВАЧЧИНА. У Братиславі відбулась багатотисячна демонстрація проти корупції.

Докладніше...
Свій до свого по своє

США переглядають програму видачі робочих віз іноземцям.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Буде більше каші

Володимир ЖУРАВЕЛЬ.

У ХОДІ весняної посівної кампанії у регіоні планують засіяти майже 1,2 мільйона гектарів. Під зернові культури з них відведено 637 тисяч га. Аграрне чиновництво краю також має намір загітувати сільгоспвиробників збільшити частку площ для вирощування круп’яних культур, надто гречки. Прес-служба облдержадміністрації повідомила й про певні успіхи в цьому напрямі. Так, сільськогосподарські підприємства вже запевнили керівництво, що розширять площі під ці та інші нішеві культури, приміром, такі, як сорго, нут, квасоля та гірчиця, до трьох тисяч гектарів.

Земля для захисників

НА СЬОГОДНІ в області 8436 учасників АТО виявили бажання мати земельні наділи за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності. Із них 5823 особи отримали дозволи на загальну площу 9681,2 гектара й 2479 військовослужбовців, правоохоронців і членів їхніх сімей уже оформили у власність земельні ділянки загальною площею 4028,2 га. Для індивідуального садівництва приватизовано 404 ділянки загальною площею 47,18 гектара й 2075 (3981,09 га) — для ведення особистого селянського господарства.

Як поінформувала прес-служба Головного управління Держ-геокадастру в області, зараз триває поділ 36 земельних масивів на ділянки учасникам АТО, зокрема 22 земельні масиви розпайовують орендарі цих земель, а Головне управління Держгеокадастру в області формує окремі ділянки з установленням кадастрових номерів на 14 земельних масивах, що не перебувають у користуванні сільгосп-виробників.

Програма запрацювала

НИНІ укладено договори із понад 120 суб’єктами господарювання розгалуженої аптечної мережі краю на виконання урядової програми «Доступні ліки». Як відомо, скористатися нею можуть пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІтипу. Ці категорії хворих, за наявності рецепта від лікаря, зможуть отримати медикаменти із затвердженого Кабміном списку безкоштовно, або ж купити зі знижкою. На це з державного бюджету регіонові виділили майже 16 мільйонів гривень. Рішенням сесії обласної ради кошти вже розподілили між районними та міськими радами. Загалом заплановано укладання договорів із близько 300 аптечними закладами. А всього в області перебувають на обліку 680478 осіб, хворих на серцево-судинні захворювання, 6855 — на бронхіальну астму і 46316 — на цукровий діабет ІІ типу.

Століття нескорених

У ПРИМІЩЕННІ науково-дослідного відділу «Літературна Канівщина» відкрито виставку «Століття нескорених: 1917-2017», присвячену 100-річчю Української революції 1917-1921 років. Експозиція знайомить із трагічними сторінками історії Української держави, розповідає про агресивну політику Російської імперії (СРСР, РФ) щодо нашої країни в період з 1917 року і до сьогодні. Акцентовано увагу на незламності духу українського народу в боротьбі за свою волю та незалежність. Епіграфом виставки стали рядки з поеми Тараса Шевченка «Кавказ»: «…Не вмирає душа наша, Не вмирає воля». В експозиції використано матеріали з фондів наукового архіву, наукової бібліотеки та відділу бібліотеки Шевченківського національного заповідника. В організації виставки підтримку і матеріали також надали Канівський волонтерський центр допомоги воїнам АТО та переселенцям при ГО «Разом», Канівське відділення Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, демобілізовані бійці.

Хай ростуть ліси

ЛІСІВНИКИ області успішно завершили весняну лісокультурну кампанію — планові обсяги виконали всі лісогосподарські підприємства. Як інформують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, у державному лісовому фонді краю цієї весни засаджено лісокультурами площу 1343 гектари, зокрема захисними насадженнями — 13 гектарів. Проведено також заходи сприяння природному поновленню на площу 288 гектарів. Нинішньої весни при плані 1604 гектари ліси відтворено на площі 1631 гектар, а загалом цьогоріч наміряються відтворити 1675 гектарів. Аби впоратись із завданням, заготовили 80 тонн лісового насіння та виростили більш як 10 мільйонів сіянців традиційно основних лісоутворюючих порід для регіону — сосни звичайної та дуба звичайного.

Водний патруль «на коні»

НОВИЙ сучасний човен з потужним мотором придбали для черкаського водного патруля коштом обласного бюджету. За штатним розписом, водний патруль — це п’ята рота батальйону Управління патрульної поліції обласного центру. Його створили рік тому, і це був пілотний проект в Україні. На представленні аква-підрозділу голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко пообіцяв, що влада допоможе з його матеріально-технічним забезпеченням. Виконання обіцянки обійшлося у більш ніж 400 тисяч гривень, проте чиновники й депутати облради, які підтримали відповідне рішення, сподіваються, що гроші витратили немарно. Тож великі надії покладають не лише на те, що патрульні стежитимуть за дотриманням правил експлуатації й руху легкомоторного транспорту на Дніпрі, а й допоможуть екологам і рибоохороні боротися з браконьєрством. Адже нещодавно ухвалили обласну програму із зариблення Кременчуцького водосховища і без комплексної охорони водойми, зокрема й силами водного патруля, всі зусилля можуть звестися нанівець.

На озброєнні — слово

ЩЕ ОДИН так званий пілотний проект започаткували в черкаській поліції — створили новий підрозділ: групи комунікацій, які називають іще «поліцією діалогу». У Європі такі групи працюють уже давно, тож черкаських правоохоронців навчали в Дніпрі представники поліції Чеської Республіки, які набули значного досвіду щодо цього.

Передбачається, що «поліція діалогу» працюватиме передусім на масових заходах та намагатиметься не допускати виникнення конфліктних ситуацій, докладатиме зусиль, аби між сторонами не було протистояння. Групи комунікацій не провадитимуть особистого огляду громадян, а просто спілкуватимуться і пояснюватимуть необхідність дотримання порядку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяного три роки чекати
Читати
«Цінні поради» від МВФ
Читати
Антрациту таки не вистачає
Читати
Битва на дорогах
Читати
А він і не проти покерувати
Читати
Показники впали
Читати
Безробітних поменшало. Офіційно
Читати
Відчутна економія
Читати
Прикрили митну «дірку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове