Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Шкідлива оленка

ОЛЕНКА волохата (бронзівка) — жук матово-чорного кольору завдовжки 8-12 мм. Все його тіло, надто з нижнього боку, вкрите густими жовтувато-сірими волосками. На надкрилках — 12 поперечних білих плям різної величини.

Зимують жуки в ґрунті і виходять рано навесні під час цвітіння кульбаби. Годуються квітками: виїдають тичинки і маточки, обгризають пелюстки. З кульбаби переходять на тюльпани, нарциси, іриси, відтак у теплі сонячні дні перелітають на квітуючі абрикоси, персики, черешні, вишні, сливи, груші, яблуні, на суницю, смородину, виноград, калину та інші культури. В дощ, у холодні дні й на ніч ховаються у ґрунт.

Самки зариваються в землю на глибину до 30 см, особливо у добре вгноєних місцях, під гнойовими купами, компостом, перепрілим листям, і відкладають там яйця. Одна самка здатна відкласти 15-20 яєць. З них відроджуються білі товсті вигнуті серпом личинки з численними волосками на тілі. Вони харчуються гумусом та рослинними рештками в ґрунті, не пошкоджуючи коріння. Закінчують розвиток за два-три місяці й восени заляльковуються. З лялечок виходять жуки, які залишаються зимувати в ґрунті. У роки масового розмноження вони завдають значної шкоди садам та ягідникам.

Оленку волохату поїдають шпаки звичайні, граки, сороки, вівсянки чорноголові та інші птахи.

Жуків можна струшувати з квітуючих дерев на поліетиленову плівку, брезент і знищувати. Перед струшуванням дерева слід обприскати холодною водою, щоб жуки не злітали.

Оленку волохату приваблює синій колір, цим також можна скористатися для збирання і знищення шкідника. З цією метою під деревами в цвіту ставлять ємності (миски, каструлі чи відра синього кольору з отруєною одним із препаратів водою — актара 240, децис профі 25 або каліпсо 480.

На жаль, збирання жуків вручну — найефективніший спосіб боротьби з цими шкідниками. Обприскування інсектицидами на них особливо не діє. Можна ще затруювати землю під деревами гексахлораном на глибині 3-5 см. Така рекомендація обумовлена тим, що жуки на ніч і в холодну або дощову погоду залишають квітки і ховаються в ґрунті, де наражаються на часточки отрути і гинуть.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАВНЕВА вітамінна зелень буває доречною під час будь-якого застілля, тому що вона оздоровлює організм, робить людину бадьорою і сильною. Ще в «Ізборніку Святослава» — давньоруській пам’ятці писемності XI ст. сказано: «В овочі сили великі». У цій фразі маються на увазі не тільки продукти городу, адже їхній набір за тих часів був бідний, а й овочева дикоросла зелень. А з лук і лісів ці рослини переселилися в наші садки і городи, діставши загальну назву — пряносмакові трави. До того ж більшість із них має декоративний вигляд і є окрасою будь-якої ділянки. Отже, в наступній добірці — про традиції вирощування таких рослин.

Жіночка з Черкащини пише, що її знайомі розхвалили страви із солодкої картоплі, а вона не відає, що воно таке й чи можна її вирощувати в Україні. Відразу зазначимо, що можна: батат, а мова про нього, в наших широтах культивується як однорічник. Тож в одному з матеріалів «ДГ» — про те, як одержати бульби солодкої картоплі, розмноження батату тощо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове