Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Якщо є коза

«Прошу надрукувати рецепт виготовлення сиру з козячого молока», — звертається Віктор Шарлай з м. Миргорода, що на Пол­тавщині.

ОБОВ’ЯЗКОВОЮ умовою для отримання продуктів переробки козячого молока є відстоювання його в широкій емальованій посудині. Перед тим як поставити на скисання, молоко слід витримати протягом доби у холодильнику. Після цього його поміщають у прохолодне місце — скажімо, в комірчину. Зазвичай через добу-півтори молоко відстоїться. Зверху утвориться густа плівка сметани.

Якщо подивитися на каструлю в розрізі знизу вгору, то на дні буде сироватка, вище — високоякісне кисле молоко, а зверху — сметана. Зібравши сметану шумівкою, на дно каструлі треба опустити гумову чи поліетиленову трубочку, крізь неї потягнути ротом у себе сироватку і швиденько опустити трубочку нижче рівня посудини. Сироватка витече і залишиться кисле молоко, яке можна злити у банку і помістити в холодильник. Якість його така, що кефіри та йогурти з магазину просто «відпочивають». На сироватці чудово підходить будь-яке тісто. Або ж нею можна випоювати домашню худобу.

А з кислого молока готують смачний козячий сир. Підігрівати його ліпше на водяній бані. Тобто в каструлю налити води, покласти на дно клапоть тканини, поставити банку кислого молока і нагрівати на повільному вогні. Щоб сир був ніжнішим, не слід перегрівати. Втім, на вареники чи пиріжки краще дещо перетримати. Далі треба відкинути масу на марлю у кілька шарів, підвісити і дати сироватці стекти.

З такого сиру можна приготувати продукт, подібний до плавленого сирку типу «Янтар». Для цього на півлітрову банку козячого сиру беруть сто грамів вершкового масла, одне куряче яйце, чайну ложку солі й пів чайної ложки соди. Сир перемішують з маслом, яйцем і збивають міксером чи пропускають кілька разів через м’ясорубку. Додають сіль та соду і нагрівають на водяній бані, постійно перемішуючи, поки маса не загусне. Після цього її зливають в окрему посудину і ставлять на холод. Визріває продукт протягом десяти годин.

А ще з козячого молока роблять бринзу. Для цього потрібно три літри його закип’ятити і зняти з вогню. Повільно влити 50 г оцту. На друшляк покласти марлю у кілька шарів і відкинути молоко, що зсілося. Дати стекти і покласти під ґніт.

Після того як рідина стече, сир розрізати на шматки і помістити у розсіл. Розсіл готують за смаком — на літр води додають від однієї до двох столових ложок солі. Витримують протягом 3-4 годин.

Ще один рецепт приготування бринзи.

Збити міксером вісім яєць із трьома ложками солі, додати літр сметани. Цю суміш влити у кипляче молоко (три літри). Постійно помішуючи, витримати на вогні 10 хвилин. Дати трішки охолонути і відкинути у вологий ворочок. Після стікання сироватки покласти під ґніт.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАВНЕВА вітамінна зелень буває доречною під час будь-якого застілля, тому що вона оздоровлює організм, робить людину бадьорою і сильною. Ще в «Ізборніку Святослава» — давньоруській пам’ятці писемності XI ст. сказано: «В овочі сили великі». У цій фразі маються на увазі не тільки продукти городу, адже їхній набір за тих часів був бідний, а й овочева дикоросла зелень. А з лук і лісів ці рослини переселилися в наші садки і городи, діставши загальну назву — пряносмакові трави. До того ж більшість із них має декоративний вигляд і є окрасою будь-якої ділянки. Отже, в наступній добірці — про традиції вирощування таких рослин.

Жіночка з Черкащини пише, що її знайомі розхвалили страви із солодкої картоплі, а вона не відає, що воно таке й чи можна її вирощувати в Україні. Відразу зазначимо, що можна: батат, а мова про нього, в наших широтах культивується як однорічник. Тож в одному з матеріалів «ДГ» — про те, як одержати бульби солодкої картоплі, розмноження батату тощо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове