Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підживлюємо виноград

ВИНОГРАД прокинувсь, і, щоб порадував урожаєм, беремося підживлювати кущі. Справа вчасна, але при цьому варто пам’ятати, що для нього шкідливі як нестача добрив, так і їх надлишок.

Органічні добрива вносять просто під кущ.

На початку вегетації виноград варто підживити за 7-10 днів до початку цвітіння (зазвичай у середині травня). Можна це зробити комплексним добривом і калійною селітрою в розрахунку на квадратний метр по 5 г і 2 г. Добрива слід розчинити у воді і полити землю під кущами. Азотні варто вносити з початку травня і до середини червня.

Дасть ефект підживлення винограду в травні розведеним рідким пташиним послідом у пропорції 1:10. Його настоюють протягом десяти днів. Для підживлення беруть літр готового розчину на відро води. Добре розмішують і підливають під кущ (на одну рослину — п’ять літрів).

Виноград у травні можна також підживити мінеральними добривами: на один кущ 25 г калійної солі, 40 г суперфосфату і 20 г сульфату амонію. Після того як добриво буде внесене в ґрунт, кущ обов’язково треба добре полити. Можна замінити сіль деревним попелом, він містить багато калію і фосфору.

Підживлення, яке садівники проводять у травні, спрямоване на те, щоб на лозі зав’язалося якомога більше суцвіть та якомога менше опало зав’язі, адже від цього безпосередньо залежить майбутній урожай.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАВНЕВА вітамінна зелень буває доречною під час будь-якого застілля, тому що вона оздоровлює організм, робить людину бадьорою і сильною. Ще в «Ізборніку Святослава» — давньоруській пам’ятці писемності XI ст. сказано: «В овочі сили великі». У цій фразі маються на увазі не тільки продукти городу, адже їхній набір за тих часів був бідний, а й овочева дикоросла зелень. А з лук і лісів ці рослини переселилися в наші садки і городи, діставши загальну назву — пряносмакові трави. До того ж більшість із них має декоративний вигляд і є окрасою будь-якої ділянки. Отже, в наступній добірці — про традиції вирощування таких рослин.

Жіночка з Черкащини пише, що її знайомі розхвалили страви із солодкої картоплі, а вона не відає, що воно таке й чи можна її вирощувати в Україні. Відразу зазначимо, що можна: батат, а мова про нього, в наших широтах культивується як однорічник. Тож в одному з матеріалів «ДГ» — про те, як одержати бульби солодкої картоплі, розмноження батату тощо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове