Архів
Середа,
19 квітня 2017 року

№ 30 (19475)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Ще більше влади

ТУРЕЧЧИНА. Реджеп Таїп Ердоган заявив про перемогу на референдумі щодо змін до конституції.

Докладніше...
Гірше за санкції

ЧЕХІЯ відмовляється приймати біженців за квотою ЄС навіть попри загрозу економічних санкцій.

Докладніше...
Кандидатка-скандалістка

ФРАНЦІЯ. У Парижі — нові сутички супротивників кандидата в президенти Марін Ле Пен із правоохоронцями.

Докладніше...
Полетять голови

КНДР провела невдалий запуск ракети.

Докладніше...
Рішучий наступ

СИРІЯ. Урядова армія захопила місто Соран.

Докладніше...
Генеральне ядерне інспектування

США ревізують свій ядерний потенціал.

Докладніше...
Є й така думка

РОСІЯ. У «Єдиній Росії» заявили про геноцид євреїв стосовно росіян.

Докладніше...
Багато пожила і побачила

В ІТАЛІЇ померла найстаріша людина у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сигнал тривоги

Крах літописної легенди

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Мальовнича річка Оріль невелика, однак прославлена. На її берегах розкинулися сотні сіл чотирьох районів Харківської, двох Полтавської і п’яти Дніпропетровської областей. Її ще називають літописною, оскільки згадується як диво природи у Київському літописі. Оріль оповита такою кількістю легенд, переказів та міфів, що їх набереться на кілька томів.

ПІВСТОЛІТТЯ тому, як оцінювали вітчизняні та іноземні експерти, орільська вода за смаковими якостями і вмістом корисних мінералів була однією з найкращих у Європі. Її навіть вважали еталоном якості. А що ж сьогодні?

Нещодавно на околиці двох великих міст — Кам’янського і Дніпра — у селі Єлизаветівка Петриківського району провів прес-конференцію відомий вчений-еколог Григорій Шматков, відгомін якої струсонув усю область. Григорій Григорович доповів, що концентрація шкідливих та не бажаних органічних речовин і домішок у річці Оріль перевищує допустиму більш ніж у тисячу разів (!). Окремо взятих важких металів — у 918 разів, уміст кишкової палички — у 48 разів.

Знущатися над Оріллю почали під час будівництва біля тоді ще Дніпродзержинська чергової дніпровської гідроелектростанції і водосховища при ній. Тоді природне русло річки перенесли на майже півсотню кілометрів нижче за течією Дніпра. У сімдесятих роках минулого століття під лозунгом «напоїти Донецький край дніпровською водою» почали прокладати канал Дніпро — Донбас, який перетнув Оріль аж у 22 місцях, а у двох ще й витіснив — вона мала поступитися рукотворному диву. Кінець кінцем річка втратила змогу щовесни розливатись і чистити себе бурхливими повенями. І тут свою нищівну лепту додало безвідповідальне господарювання. Розташування на берегах потужних тваринницьких комплексів і зрошення полів за рахунок річки лише недовгий час здавалося благом. Адже навіть незначне забруднення води органічними речовинами сприяло розвитку у ній шкідливої мікрофлори. Річка почала хворіти.

Тепер, як свідчить доктор наук Григорій Шматков, на благодатних і розкішних луках Орелі заходилися зводити шкідливі виробництва. Одне з них — птахокомбінат «Орель-Лідер», який належить до агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт». Єлизаветівська сільська рада, що у Петриківському районі, землі якої межують із птахівниками, замовила та профінансувала екологічний аудит стосовно стану річки. Прикметно, що ні її представників, ні науковців-дослідників керівництво комбінату на свою територію не пустило. Але, за словами Шматкова, вистачило й обстеження довкола птахофабрики. За кількасот метрів од підприємства експерти Центру екологічного аудиту і чистих технологій натрапили на озеро нечистот, несумісних зі здоровим довкіллям. Уже це є приводом для негайного закриття фабрики. До речі, на території птахофабрики працюють найбільші в Європі потужності з виробництва біогазу, обстежити які екологам також не дозволили. Та й без цього їхній висновок однозначний: вода в Орелі поблизу комплексу небезпечна і для купання, і для поливу.

Якою ж була реакція керівництва комбінату на результати дослідження фахівців? А ніякою... Припиняти скидання брудних стоків комбінат не буде і не збирається. Оскільки тут, за межами населеного пункту, він цар і Бог. Отож сільська рада зі своїми перевірками їм не указ.

Тим часом нещодавній переможець Всеукраїнського конкурсу «Екологічна якість і безпека» в номінації «Кращий екологічний аудитор» Григорій Шматков б’є на сполох: якщо негайно не припинити забруднення Орелі і не зайнятися її оздоровленням, то вже через чверть століття вона зникне остаточно. Така ж доля чекатиме й населені пункти, розташовані на її берегах. А затим, десь у середині нинішнього століття, сконає й прадавній Дніпро...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I воюємо, і торгуємо...
Читати
«Пенсійні ножиці» від МВФ
Читати
Перший пішов
Читати
Даєш трирічку!
Читати
Українці безправні
Читати
Допомога чорнобильцям
Читати
Не потребуватимуть чи не даватимуть?
Читати
Скільки коштує паска?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове