Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Усупереч усьому світу

ООН. Росія і Болівія заветували резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хіматаки у Сирії.

Докладніше...
Нові атаки

СИРІЯ. Російська авіація завдала ударів по провінції Ідліб.

Докладніше...
Побільшало робочих місць

У ПОЛЬЩІ зафіксована максимальна від початку 1990-х зайнятість населення.

Докладніше...
Було б із кого вибирати

В ІРАНІ стартувала офіційна реєстрація кандидатів для участі у президентських виборах.

Докладніше...
Лідер потребує «підсилення»

РОСІЯ. Держдума перенесла день виборів президента в 2018 році з 11-го на 18 березня — день окупації Криму.

Докладніше...
Протести не вщухають

ВЕНЕСУЕЛА. Від початку квітня у ряді міст відбуваються масові демонстрації проти влади.

Докладніше...
Середземне море тривоги

ЛІВІЯ. ЄС надасть країні кораблі й радари для перекриття потоку мігрантів.

Докладніше...
Декомунізація мови

КАЗАХСТАН перейде з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

На полях кипить робота

Ганна КЛІКОВКА.

ПОГОДНІ умови нині сприятливі, тож у господарствах області тривають активні польові роботи: підготовка ґрунту, сівба ранніх ярих зернових та зернобобових, догляд за плодовими, підживлення сільгоспкультур. На цей час унесено добрива на площі 659 тисяч гектарів озимих, або 95 відсотків прогнозу, зокрема 27,4 тисячі гектарів озимого ріпака, що становить 93 відсотки посіяного. Ранніми ярими зерновими та зернобобовими засіяно 163,6 тисячі гектарів — 90 відсотків запланованого. А загалом сівба ярих завершується, добре впоралися з цими роботами у Бердянському, Василівському, Великобілозерському, Кам’янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Оріхівському, Пологівському, Приазовському та Приморському районах. Ярою пшеницею засіяно 850 гектарів — 32 відсотки прогнозу. Покладено в ґрунт ячмінь на 106,4 тисячі гектарів. Подекуди вже навіть з’явилися сходи, де сівалки пройшли пізніше — зерно проростає. Стан посівів хороший та задовільний. Дружно сходить гірчиця, наростає стебло у люцерни. Посівна площа під урожай нинішнього року сукупно становить 877 тисяч гектарів.

У Кушугумі відкрили поліклініку

ДЛЯ ЖИТЕЛІВ трьох селищ — Кушугум, Малокатеринівка і Балабине Запорізького району відкрили філію поліклініки КУ «Запорізька центральна районна лікарня», будівництво якої розпочалось ще 2011 року. Заклад також надаватиме медичні послуги більш як 27 тисячам осіб, що проживають у лівобережній частині району. Тепер вони послуговуватимуться допомогою всіх профільних спеціалістів. Тут обладнано стаціонарне відділення на 30 ліжок, постійний пункт «швидкої допомоги» тощо. Філія оснащена сучасним рентгенологічним, стоматологічним, лабораторним обладнанням, є все і для лікування діток. Цього року передбачено майже чотири мільйони гривень на устаткування та близько 900 тисяч — на благоустрій території закладу.

Повертатимуть радість буття

У РАМКАХ проекту «Повернення до життя» почав працювати Центр надання реабілітаційних послуг Запорізького обласного відділення громадської організації жінок-інвалідів «Донна». За словами керівника Олени Плечун, їхньої підтримки потребують понад вісім тисяч онкохворих жінок в області, зокрема тих, хто переніс операцію і кому необхідна реабілітація. У Центрі фахівці й волонтери безоплатно консультують із питань відновлювальної дієти після хіміо- та променевої терапії, надають правові та консультації психолога, з питань протезування тощо. На реалізацію проекту з обласного бюджету виділено 225 тисяч гривень. Загалом тут планується обслуговувати понад 200 жінок щомісяця.

Для кого звучатиме його скрипка?

МІЖНАРОДНИЙ конкурс-фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», який традиційно відбувся в Запоріжжі, визначив володаря Гран-прі. Ним став талановитий випускник училища сімнадцятирічний скрипаль із Чернівців Костянтин Лукинюк. Юнак віртуозно виконав частину з «Концерту №1» Нікколо Паганіні. На запитання, як молодий музикант розпорядиться десятьма тисячами гривень грошового призу, Костя зізнався, що придбає новий телефон і купить квиток в Америку. Він успішно склав іспити і на запрошення всесвітньо відомого скрипаля Олега Криси вдосконалюватиме майстерність у США. Хлопець познайомився з ним у Львові — зіграв для нього, отримав у подарунок скрипку, і ось має грант на навчання за океаном.

У Біленькому будують термінал

ТОВ СП «НІБУЛОН» споруджує у селі Біленьке Запорізького району перевантажувальний термінал. Передбачається, що відтак зменшиться навантаження на автомобільні дороги регіону, а це близько 300 тисяч тонн зерна. На будівництві працюють 14 підрядних організацій Запорізької області. Підприємство намагається забезпечити роботою насамперед місцеві організації. Проте для деяких завдань, які запорізьким будівельникам не під силу, запрошують підрядників з інших регіонів України. Так, уже в травні тут буде близько 1,5 тисячі будівельників із 90 організацій, включаючи постачальників обладнання. Об’єкт пообіцяли завершити до 1 червня, за два-три тижні до збирання врожаю. Вартість проекту — близько півмільярда гривень. Це інвестиції в економіку області, району та села.

Сто шість годин у небі!

У ДЕНЬ авіації й космонавтики на рідну мелітопольську землю ступили військові льотчики, відомі як «Північні соколи». Вони чотири тижні працювали у Гренландії, доправляючи на найбільшому острові у світі в потрібні пункти вантажі й пально-мастильні матеріали. Сто шість годин у небі, 23 виконані місії, 715 транспортованих літрів пального — це ще не увесь підсумок складної роботи відважних «соколів». Працювати в суворих умовах з максимальною відповідальністю — місія справжніх чоловіків.

Замок відкриває таємниці

СПІВРОБІТНИКИ музею «Садиба Попова», що у Василівському районі, продовжують досліджувати підземельні приміщення замку, зокрема там, де містилися стайні. Підземелля виявили 2015 року, воно було засипане землею внаслідок реконструкції території, яка тривала в 60-х роках минулого століття. Відколи знайшли таємничі підвали, фахівці розкопали одну кімнату підземелля. Нині сюди вже водять екскурсії. Незабаром гості зможуть побачити іншу підземну кімнату, де наміряються розмістити одну з експозицій музею. Старовинний замок, родове гніздо Попових, був зведений у Василівці в 1864-1884 роках. Більшовики пограбували його і зруйнували, коштовні речі зникли, основну споруду невдовзі розібрали на цеглу. Донині збереглися оглядова вежа, стайні, флігелі. Може, щось та залишиться прийдешнім поколінням на згадку про ту епоху?

Бердянськ чекає гостей

ЦЕ МІСТО часто називають перлиною Азовського узбережжя. Чимало людей багато років поспіль приїздять відпочивати саме сюди. Їх приваблюють лагідне тепле море, м’який клімат, прийнятні ціни. Місцева влада впевнена — місто має всі можливості для розвитку, тож потрібно працювати над збільшенням потоку туристів. Цього року в місцевому бюджеті передбачено майже три мільйони гривень на рекламну кампанію відпочинку в Бердянську. Вже підписано договори про розміщення реклами у магазинах великої всеукраїнської торговельної мережі, в кінотеатрах Харкова, Львова, Івано-Франківська, Полтави. Планується запустити рекламу курорту в метрополітенах.

Дбають у місті і про покращання умов відпочинку. Зокрема, цього року особлива увага приділятиметься організації доступної та високоякісної медичної допомоги гостям міста. Цим опікуватимуться і дільничні лікарі, і додатковий медперсонал. Дозвіл на відкриття баз відпочинку надаватиметься лише за наявності угоди про медобслуговування.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Глибока криза пенсійної системи
Читати
Компетентні й чесні юристи, агов!
Читати
А шпарину таки залишили
Читати
Викрито «чорних трансплантологів»
Читати
Нема вже з чого відкладати
Читати
Надзвичайний стан подовжено
Читати
Скільки нас?
Читати
Гинуть сини України
Читати
«Феєрверк» на мільярд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове