Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Усупереч усьому світу

ООН. Росія і Болівія заветували резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хіматаки у Сирії.

Докладніше...
Нові атаки

СИРІЯ. Російська авіація завдала ударів по провінції Ідліб.

Докладніше...
Побільшало робочих місць

У ПОЛЬЩІ зафіксована максимальна від початку 1990-х зайнятість населення.

Докладніше...
Було б із кого вибирати

В ІРАНІ стартувала офіційна реєстрація кандидатів для участі у президентських виборах.

Докладніше...
Лідер потребує «підсилення»

РОСІЯ. Держдума перенесла день виборів президента в 2018 році з 11-го на 18 березня — день окупації Криму.

Докладніше...
Протести не вщухають

ВЕНЕСУЕЛА. Від початку квітня у ряді міст відбуваються масові демонстрації проти влади.

Докладніше...
Середземне море тривоги

ЛІВІЯ. ЄС надасть країні кораблі й радари для перекриття потоку мігрантів.

Докладніше...
Декомунізація мови

КАЗАХСТАН перейде з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Про конституційний провал та газові тарифи

Марина ТІШКОВА.

«Ми, звичайно, ставили на концепцію: один день — один закон...» — так охарактеризував роботу парламенту у вівторок Голова ВР А. Парубій. Загалом за два дні розглянуто лише п’ять законопроектів, схвалено один закон.

«ЦВЯХАМИ» нинішнього пленарного тижня були розгляд у другому читанні законопроекту «Про Конституційний суд України» та заслуховування інформації голови НКРЕКП Д. Вовка. Пленарний вівторок повністю присвятили першому, хоча в порядку денному значилося кількадесят питань.

Утім, це не дивно — до законопроекту, ухваленого в першому читанні 9 лютого, який мав на меті реформувати орган, що стежить за дотриманням верховенства Основного Закону на всій території України, надійшло 911 поправок. Проект покликаний втілити зміни до Конституції в частині правосуддя, що набули чинності з 30 вересня 2016 року. Зокрема, пропонувалося передбачити у складі Конституційного суду Велику палату — всі 18 суддів, два сенати — по дев’ять суддів у кожному і шість колегій — по три судді, запровадити конкурсний порядок відбору кандидатур на посади тощо. Серед законодавчого ноу-хау — інститут конституційної скарги: до КС може звернутися будь-яка фізична або юридична особа за умови, якщо вже вичерпано всі національні засоби юридичного захисту.

Проект документа відразу набув широкого резонансу серед експертів. Власне, в сесійній залі найгарячіші баталії точилися навколо питання оплати праці служителів Феміди — по 300 тис. грн з урахуванням усіх надбавок, а пенсія — 80% від заробітної плати. Депутати погоджувалися, що праця судді повинна гідно оплачуватися, але зауважували: сума в 100 разів більша, ніж мінімальна зарплата, і в 50, ніж середня, — мовляв, що занадто, то нездорово...

Зрештою резонансний документ після багатогодинного розгляду підтримки сесійної зали не дістав. Не вдалося «реанімувати» його і шляхом відправлення на доопрацювання — не вистачило трьох голосів (фракції Радикальної партії, «Батьківщини» та «Самопомочі» не голосували). Тепер до цього питання можна буде повернутися лише під час нової сесії, тобто восени. А з урахуванням буйних «вітрів» дострокових виборів ніхто не може гарантувати, що цей склад парламенту до того часу втримається.

Не менш напруженою видалася пленарна середа, особливо для голови НКРЕКП Д. Вовка, якого «виманили з корупційного лісу» для надання інформації Верховній Раді. Посадовець виокремив ключові, на його думку, досягнення своєї команди: прозорість в організації роботи та кроки назустріч споживачам. За його словами, цей склад комісії вперше подав звіт у сучасному — електронному — вигляді, доступ до якого значно полегшився. До того ж усі свої засідання НКРЕКП за власним бажанням транслює в онлайн-режимі — мовляв, нічого не приховуємо. Кроками назустріч споживачам назвав «зруйнування монополії обленерго» та продаж зонних лічильників, якими вже користуються 400 тисяч громадян. Скандальне рішення про запровадження абонплати за під’єднання до газорозподільних мереж прокоментував так: обладнання за кількадесят років дуже зносилося, на його заміну та ремонт не вистачає коштів, тож цей крок напрошується логічно.

Депутати засипали його запитаннями — і про «Фірташеві газові труби», і про «Роттердам+», і як йому спиться в той час, коли населення здебільшого «сидить» на субсидіях та заощаджує на всьому, аби тільки оплатити комунальні послуги... Холоднокровності посадовцю не позичати. За його словами, у всьому винні самі законодавці — комісія лише дотримується прийнятих ними нормативно-правових актів та «папєрєднікі» в особі екс-прем’єра А. Яценюка і політика уряду під його керівництвом... Утім, пристрасті дещо пригасив голова фракції Радикальної партії О. Ляшко, закликавши колег зважити на той факт, що навряд чи НКРЕКП можна вважати повністю незалежним органом. Є величезні підстави думати, що її справжній керівник — «нагорі» (тобто на «Банковій»), де координуються всі головні рішення, а на трибуні зараз стоїть «Вовк-відбувайло»... Особливо з урахуванням слів останнього, мовляв, рішення про його відставку вже погоджене Президентом.

За два дні встигли ухвалити лише один закон. Змінами до 90-ї статті Бюджетного кодексу в статтях, що визначають видатки обласних бюджетів на фізичну культуру і спорт, передбачено окреме фінансування діяльності центрів олімпійської підготовки, створення в регіонах штатних спортивних команд, утримання спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, центрів фізичного здоров’я населення тощо.

Ратифіковано Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком. У рамках проекту мають залучити 400 мільйонів євро пільгового кредиту строком на 22 роки на оновлення громадського транспорту в 11 містах України. Ех, ще б до сіл хоч колись дійшли руки...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Глибока криза пенсійної системи
Читати
Компетентні й чесні юристи, агов!
Читати
А шпарину таки залишили
Читати
Викрито «чорних трансплантологів»
Читати
Нема вже з чого відкладати
Читати
Надзвичайний стан подовжено
Читати
Скільки нас?
Читати
Гинуть сини України
Читати
«Феєрверк» на мільярд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове