Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Усупереч усьому світу

ООН. Росія і Болівія заветували резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хіматаки у Сирії.

Докладніше...
Нові атаки

СИРІЯ. Російська авіація завдала ударів по провінції Ідліб.

Докладніше...
Побільшало робочих місць

У ПОЛЬЩІ зафіксована максимальна від початку 1990-х зайнятість населення.

Докладніше...
Було б із кого вибирати

В ІРАНІ стартувала офіційна реєстрація кандидатів для участі у президентських виборах.

Докладніше...
Лідер потребує «підсилення»

РОСІЯ. Держдума перенесла день виборів президента в 2018 році з 11-го на 18 березня — день окупації Криму.

Докладніше...
Протести не вщухають

ВЕНЕСУЕЛА. Від початку квітня у ряді міст відбуваються масові демонстрації проти влади.

Докладніше...
Середземне море тривоги

ЛІВІЯ. ЄС надасть країні кораблі й радари для перекриття потоку мігрантів.

Докладніше...
Декомунізація мови

КАЗАХСТАН перейде з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Весняний пасьянс

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Страсний тиждень в Україні ознаменувався двома гучними відставками. Спершу про складання своїх повноважень заявила голова НБУ Валерія Гонтарева. Вслід за нею голова Фонду держмайна Ігор Білоус повідомив, що написав заяву про звільнення.

ВІДСТАВКА головного банкіра країни була очікуваною. А от рішення «начальника із приватизації» стало відносною несподіванкою, незважаючи на те що протягом кількох місяців Прем’єр-міністр постійно критикував роботу фонду. Так, торік у грудні В. Гройсман після чергової невдалої спроби продати Одеський припортовий завод заявив: «Так бездарно управляти держмайном ще треба повчитись». На початку березня цього року глава уряду висловився ще різкіше на адресу Білоуса та його підлеглих: «Вам усім треба написати заяви і звільнитись». Утім, на всі закиди В. Гройсмана чільник фонду відповідав приблизно однаково: звільнятися не збирається, критика Прем’єра — не привід для відставки.

Що ж сталося? Сам Ігор Білоус на прес-конференції заявив, що у його рішенні не треба шукати політичної складової. «Збіги з іншими подіями — це просто збіги, — наголосив посадовець. — Просто все, що я міг зробити на даному етапі, — зроблено».

Особливими досягненнями голова ФДМ Ігор Білоус, призначений на посаду наприкінці травня 2015 року, похвалитися не може. Адже оголошена урядом «велика приватизація», яка передбачала продаж майже 500 держпідприємств, провалена. Найгучніші поразки: зірвані конкурси з продажу ОПЗ, так і не пущені з молотка великі державні обленерго... Загалом, за оцінками експертів, приватизовано трохи більше 1% від запланованого. Через це держбюджет недорахувався десятків мільярдів гривень, які закладалися Мінфіном у головний фінансовий план країни 2015 і 2016 років як джерело погашення його дефіциту. Дехто навіть висловив припущення, чи не рятував таким чином Білоус «народне добро», а відставка — це свого роду демарш на знак протесту проти тотального його розпродажу.

Ось що сказав із цього приводу екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар. «Я не думаю, що Білоус своєю відставкою на щось натякає. Просто реалізувалося бажання Прем’єр-міністра, щоб він сам пішов». А головною проблемою керівництва ФДМ О. Бондар називає відсутність кваліфікації. «Слава Богу, що вони нічого не продали. Якби ця команда щось зробила, то не було б уже ані фонду, ані приватизації. Але я не здивуюся, — іронізує колишній керманич фонду, — якщо Білоус буде призначений головою Нацбанку. Адже такі дві резонансні відставки просто так не співпадають. Раніше я б міг це назвати анекдотом, але сьогодні можливо все». Водночас Олександр Бондар переконаний, що відставка Білоуса — це вимога міжнародних фінансових структур, які вкрай незадоволені зривом масштабної приватизації.

Проте без змін у чинному законодавстві, яке обмежує продаж величезної кількості підприємств, зазначають фахівці, новому керівникові буде важко задовольнити апетити української влади та МВФ. Свого часу і Кабмін Арсенія Яценюка, і його нинішній склад ініціювали перегляд списку. Уряд затверджував його і передавав на розгляд депутатів. Але досі Верховна Рада так і не узаконила жоден із документів. Утім, хіба це велика проблема? Уряд та Президент уміють переконувати народних обранців...

Тож навіч цікавий весняний пасьянс: черговий транш від МВФ, одночасні відставки керівників Нацбанку та фонду Держмайна... Судячи з усього, великий розпродаж ось-ось розпочнеться. Але без контролю над останнім значущим ресурсом, який залишився у країні, — землею сільськогосподарського призначення — остаточно виграшної комбінації не скласти. Яку ж наступну карту готується викласти влада?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Глибока криза пенсійної системи
Читати
Компетентні й чесні юристи, агов!
Читати
А шпарину таки залишили
Читати
Викрито «чорних трансплантологів»
Читати
Нема вже з чого відкладати
Читати
Надзвичайний стан подовжено
Читати
Скільки нас?
Читати
Гинуть сини України
Читати
«Феєрверк» на мільярд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове