Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Усупереч усьому світу

ООН. Росія і Болівія заветували резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хіматаки у Сирії.

Докладніше...
Нові атаки

СИРІЯ. Російська авіація завдала ударів по провінції Ідліб.

Докладніше...
Побільшало робочих місць

У ПОЛЬЩІ зафіксована максимальна від початку 1990-х зайнятість населення.

Докладніше...
Було б із кого вибирати

В ІРАНІ стартувала офіційна реєстрація кандидатів для участі у президентських виборах.

Докладніше...
Лідер потребує «підсилення»

РОСІЯ. Держдума перенесла день виборів президента в 2018 році з 11-го на 18 березня — день окупації Криму.

Докладніше...
Протести не вщухають

ВЕНЕСУЕЛА. Від початку квітня у ряді міст відбуваються масові демонстрації проти влади.

Докладніше...
Середземне море тривоги

ЛІВІЯ. ЄС надасть країні кораблі й радари для перекриття потоку мігрантів.

Докладніше...
Декомунізація мови

КАЗАХСТАН перейде з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Стольне приступом не взяти

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: жителі села Стольне налаштовані рішуче.

На милування нема силування! Одне з найбільших сіл Менського району — Стольне — чинуші схиляють до об’єднання з райцентром Мена. Натомість село з профіцитним бюджетом один мільйон триста п’ятдесят тисяч гривень не хоче утримувати армію непотрібних урядників. Люди прагнуть бачити свою громаду без ставлеників олігархів і латифундистів, а головне — самостійно розпоряджатися власними грошима та майном. Разом із тим передвиборний маховик уже запущено. Так чи інакше, на кінець квітня в Стольному заплановані вибори до Менської об’єднаної територіальної громади. Чи не станеться так, що село залишиться без своїх представників у новоствореній громаді?

ПІД СТІНАМИ Стольненської сільради зібралося з півтори сотні людей — під тиском громади депутати змушені ініціювати позачергове зібрання та розглянути питання про скасування ухваленого ними ж таки рішення від 29 грудня 2016 року «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«Це рішення стосувалося входження Стольного в Менську об’єднану територіальну громаду, — пояснює одна з тих, хто найактивніше опирається об’єднанню, педагог Людмила Бучик. — На наших депутатів натиснув район, і вони — лапки вгору — проголосували. Уявіть, ми дізналися про об’єднання вже з газет! Думки громади ніхто не спитав».

«Менським чиновникам уже затісно в районі, вони хочуть нас бачити біля себе, інакше ж залишаться без роботи, — обурюється стольненець Володимир Городицький. — Ми тільки починаємо оживати, а нам знову нагинають голову. До себе все тягнуть стольненців, тільки не нагріються вони тим одіялом. Не хочемо приєднуватися до Мени!»

31 березня селяни організували сходку, на якій постановили провести позачергову сесію сільської ради та скасувати ухвалене 29 грудня минулого року рішення, за яким Стольне стає частиною Менської ОТГ. На підтвердження своїх вимог люди надали сільському голові понад 900 підписів. Зважаючи на те, що в Стольному всього 300 виборців, така кількість противників об’єднання з Меною є доволі переконливою.

Заперечує проти об’єднання і власник місцевого ТОВ «Праця-Стольне» Андрій Пасічник. Його підприємство обробляє тут близько 4 тисяч гектарів і є основним наповнювачем сільського бюджету.

«На 90 відсотків, — уточнює Андрій Пасічник. — Сільський бюджет є самодостатнім: дохідна частина становить мільйон 350 тисяч гривень, а витратна — близько одного мільйона. Наприкінці року район у села постійно позичає гроші на виплату зарплат бюджетникам. Ми плануємо зростання дохідної частини бюджету за рахунок відрахувань від новостворених робочих місць. Не розумію, з якого дива ми повинні віддавати свої гроші Мені? Ми хочемо, щоб податки ішли на розвиток Стольного. Ніхто не обраховував економіку. Фактично ці об’єднання створюють під себе окремі політики та латифундисти, бо села мають бюджети, райони ж хочуть їх забрати і розподіляти в ручному режимі, тримати старост на гачку». На переконання Андрія Пасічника, при створенні ОТГ порушено головну умову — добровільність.

Людей дивує й те, що їхнє село викреслили з перспективного плану Кабміну, згідно з яким воно мало стати центром об’єднаної територіальної громади. Вочевидь, у Чернігівській обласній раді вирішили «нарізати» об’єднання під тих, кому потрібніше.

Четвертого квітня голова скликав позачергову сесію. Головне питання порядку денного — скасування рішення Стольненської сільської ради від 29 грудня 2016 року «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Після годинного бурхливого обговорення депутати таки проголосували за те, про що просили їхні виборці. Сільський голова Стольного Сергій Андрейченко урочисто зачитав протокол підсумків волевиявлення депутатів, відповідно до якого 11 голосами «за» рішення таки прийняли, «проти» проголосував один депутат, ще один «утримався».

Утім, деякі юристи сумніваються в тому, що це рішення має юридичну силу, адже від 29 грудня 2016 року минуло чимало часу. Ба більше — стартували вибори в Менській ОТГ, на які зі Стольного дехто навіть кандидатом висунувся.

Разом із тим після візиту преси та скасування попереднього рішення посилився тиск на селян. Владці з району активно «обробляють» бюджетників, особливо вчителів. Ті своєю чергою намагаються переконати батьків у потребі об’єднання з Меною. Думки селян розділилися. Хтось уже й повірив в обіцянки ра­йонних чинуш. Проте варто пам’ятати: найбільше брешуть під час полювання, війни та виборів...

До речі, педагог Людмила Бучик, мало сподіваючись, що сільрада таки скасує рішення про об’єднання, подала судовий позов із такою вимогою до Менського районного суду.

«Відмовили. Але це було прогнозовано. На суддю, безсумнівно, натисли», — переконана Людмила Вікторівна.

Здаватися жінка не збирається. Готує аналогічний позов до Вищого адміністративного суду України. Разом із тим проходять вибори. Як бути в цьому випадку? Ситуація й справді неоднозначна та юридично складна. Навіть якщо Стольному все-таки вдасться добитися свого, чи не залишаться вони самі, адже навколишні села подібним чином «загнано» в Менську ОТГ. Після виборів їх звідти вже не випустять.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Глибока криза пенсійної системи
Читати
Компетентні й чесні юристи, агов!
Читати
А шпарину таки залишили
Читати
Викрито «чорних трансплантологів»
Читати
Нема вже з чого відкладати
Читати
Надзвичайний стан подовжено
Читати
Скільки нас?
Читати
Гинуть сини України
Читати
«Феєрверк» на мільярд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове