Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Хто під’їдає щавель і ревінь?

«У мене якийсь жук сильно пошкоджує щавель і ревінь. Причому в першого з’їдається все до стебел, навіть на борщ нічого нарвати. А у другого лист розгортається вже мереживним, його обгризають ще в зародку. Як уберегти рослини?» — бідкається Олена Маслова з Боярки, що на Київщині.

ЦЕ У ВАС розперезався довгасто-овальний синьо-зелений з металевим полиском жучок — щавлевий листоїд. Шкодочинні як дорослі особини, так і веретеноподібні брудно-жовті личинки.

Застосовувати «хімію» на зеленних культурах не бажано, та й дозволених препаратів немає. Тому в хід пускають укривні матеріали. Якщо накинути легкий спанбонд на грядку зі щавлем або ревенем на самому початку вегетації, то не тільки позбудетеся шкідника, а й отримаєте ніжний ранній урожай.

Проти личинок молодших поколінь дієві інсектицидні настоянки: тютюнова (400 г стертого на порошок листя настояти в 10 л води, перед обприскуванням додати 40 г мила і розвести у пропорції 1:2) і часникова (500 г зубків розтерти і залити 3 л води, витримати в темному приміщенні 5 діб. Застосовувати 60-100 г настою і 50 г мила на 10 л води).

Дасть ефект обпилювання насаджень щавлю та ревеню тютюновим пилом або меленим пекучим перцем. Дорослих жуків, які дуже помітні, як і жовті яйця, відкладені купками на зворотному боці листя, доцільно збирати вручну, складаючи в баночку з крутим соляним розчином.

Буває, зі шкідником можна впоратися, просто скосивши сильно уражені рослини і добре посипавши грядку попелом.

Версія для друку          До списку статтей

ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар».

Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить.

Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове