Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Для швидкого проростання

СУТТЄВО підвищується холодостійкість огірка та інших теплолюбних культур після замочування насіння у 0,02-процентних розчинах борної кислоти і марганцевокислого калію (0,2 г на 1 л води) протягом доби.

Захист рослин від хвороб починається зі знезараження насіння. Зокрема, щоб позбавити насіння буряків, моркви збудника фомозу, його ще сухим опускають на 40 хвилин у воду, нагріту до 40ОС, і відразу ж поміщають у холодну. Для боротьби з альтернаріозом моркви, бактеріозом квасолі насіння прогрівають 20 хвилин у воді +48...50ОС. Точно так знезаражують посівний матеріал кавуна і дині. Щоб насіння гороху не спіткало таке лихо, як асхохітоз, роблять так: витримують у теплій воді 4-6 годин, затим на 5-6 хвилин опускають у гарячу (+45О...50ОС) і відразу ж — у холодну.

Морква, петрушка, селера «ліниві» — проростають довго. Щоби пришвидшити сходи, насіння варто заздалегідь намочити для набубнявіння. Його у мішечку опускають у воду +18...24ОС на один-два дні. Два-три рази на день воду міняють! Перед висіванням насіння злегка просушують. Хоч горох, салат, редиска, буряки проростають швидше, таку підготовку можна провести і з ними. Лише час замочування скорочують до 10-12 годин.

Для швидкого проростання застосовують такий спосіб. Зволожений торф ретельно перемішують із насінням і на кілька днів поміщають у тепле місце. Підтримують вологість і доступ повітря. Волого-тепловий режим забезпечує хороше проростання.

Зауважимо, що з однорічного насіння огірків виростають рослини, що утворюють жіночі квітки набагато пізніше чоловічих (пустоцвітів). Тому краще сіяти дво-трирічним насінням або ж прогрівати однорічне.

Версія для друку          До списку статтей

ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар».

Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить.

Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове