Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Воскові свічки власноруч

«Як у домашніх умовах із бджолиного воску виготовити свічки?» — запитує Віктор Марушко з с. Олійникової Слободи Білоцерківського району, що на Київщині.

ЗРОБИТИ це можна кількома способами.

Якщо потрібно багато свічок, то є сенс виготовити форму-контейнер. Це може бути металева трубка потрібного діаметру чи виточені на деревообробному верстаті дерев’яні форми. Форми з фігурними елементами та малого діаметру (до 2 см) мають бути розбірними.

Для виготовлення свічок потрібно використовувати лише ґніт. Товщину ґноту підбирають відповідно до товщини свічки так, щоб вона горіла помірно. Якщо ґніт буде занадто тонким, свічка тухнутиме. В іншому разі — сильно палахкотітиме і швидко згорить.

Ґніт прив’язують до палички (олівця), кладуть її на форму, а сам ґніт опускають усередину.

Перед тим як залити віск у форму (у вертикальному положенні), її підігрівають, помістивши на кілька хвилин у розігріту до 65 градусів воду.

Для розігрівання воску (до 83-88 градусів за Цельсієм) можна скористатися пароваркою. Температуру вимірюють термометром. Під час розігрівання не можна допускати потрапляння на віск води: почне бризкатись. У теплу речовину можна додати кілька крапель якоїсь ефірної олії, щоб свічки мали приємний запах.

Переливаючи віск у форму, тримайте олівець або паличку, до якої прив’язаний ґніт, і повільно вливайте масу у контейнер. Щоб на свічці не утворювалися бульбашки, не стукайте по формі й не лийте віск занадто швидко. Коли форма заповниться на три чверті, треба дати воску охолонути пару годин і після осідання долити решту.

Після того як віск остаточно охолоне, ґніт відв’язують і відрізають на потрібну довжину. Форму розбирають.

Другий спосіб не потребує виготовлення форм. Це буде катана свічка.

Віск злегка підігрівають, аби він став еластичним, і розкачують у лист. Вирізають прямокутник, довжина якого має відповідати довжині майбутньої свічки. Ґніт кладуть якнайближче до цього краю і починають акуратно загортати у віск. Важливо рівненько замотати при першому обертанні. Кінці ґноту мають звисати з обох кінців виробу. Свічка може бути і з заокругленими кінцями, важливо лише, щоб ґніт щільно прилягав до воску.

Не варто змішувати різні види воску, оскільки вони різняться своїми властивостями і свічка вийде не зовсім якісною.

Насамкінець застереження. Виготовляючи свічку, слід бути обережним, щоб не обпектися і не спричинити пожежу.

Версія для друку          До списку статтей

ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар».

Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить.

Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове