Архів
П’ятниця,
14 квітня 2017 року

№ 29 (19474)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Прихований шкідник смородини

Боротися зі смородиновою склівкою важко, тому що більшу частину свого життя вона проводить усередині пагонів, де її не дістати ніякими препаратами. Про присутність «гості» свідчить чорна серцевина гілочок.

ЗАЛЕЖНО від погоди у травні або червні метелик склівки (схожий на невелику осу) починає відкладати яйця в тріщинки кори або біля бруньок на молодих пагонах. Через 10-15 днів з’являються гусенички, які залазять усередину стебла, там живуть і харчуються, поступово просуваючись усе нижче до самого кореня.

З метою профілактики передусім треба бути дуже уважним при купівлі саджанців. Усі гілки мають бути здоровими, а у живців не повинно бути ні найменшої ознаки почорніння серцевини. Дуже добре, якщо поруч смородини ростиме кущ бузини. Склівка (як і багато інших шкідників) обминає її. А от черемха, навпаки, — улюблене дерево.

Біля кущів смородини доцільно висаджувати рослини з різким запахом: томати, нагідки, часник, цибулю, чорнобривці. Аромати таких сусідів маскують запах смородини.

До яких заходів удатись, коли шкідник усе-таки робить свою чорну справу? Назовсім позбутися склівки досить важко. Найсприятливіший для боротьби з нею період, коли гусениці тільки-но вилупились і не встигли ще «піти» всередину пагонів. Це травень і червень, коли вони заляльковуються (а для цього масово вилазять на поверхню). Також слід час од часу розпушувати ґрунт під кущами, додаючи в нього попіл і тютюновий пил.

Якщо раптом на гілці з’явились ознаки ушкодження, треба негайно провести обрізку — навесні, восени та навіть улітку. Однолітній пагін обрізаємо до чистої серцевини, старші гілки — до рівня землі, не залишаючи пеньків.

Навесні рекомендують робити «хірургічне втручання» двічі: спочатку — звичайну санітарно-омолоджувальну обрізку, а після розпускання бруньок, коли легко відрізнити уражені стебла від здорових, — видаляти всі гілки з дрібним або зів’ялим листям.

Якщо склівка окупувала весь кущ, проводять радикальну обрізку — до основи. Від кореня почнуть відростати молоді здорові пагони, і наше завдання зведеться до профілактики.

Обприскують кущі як хімічними, так і біологічно активними препаратами від шкідників: фітоверм (2 мл на літр води), лепідоцид (20-30 г на 10 літрів води), акарин (2 мл на один літр води), бітоксибацилін (80-100 г на 10 літрів води). На кожний кущ бажано витратити літр або півтора розчину.

Найбільша складність боротьби зі склівкою полягає в тому, щоб вибрати правильний час для обприскування. Починаємо це робити, як тільки на смородині розпустяться перші листочки, і повторюємо процедуру через 10-14 днів.

Одночасно слід обприскувати кущі малини, саме на них харчуються дорослі метелики.

Версія для друку          До списку статтей

ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар».

Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить.

Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове