П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34977

Теличка чи бичок?

 ОТЕЛИЛАСЯ корова. Привела теличку чи бичка. Здавалося б, яка різниця, як їх годувати. Обоє маленькі, ще безпорадні. Але відмінність таки є. Якщо з телички хочуть виростити хорошу корову, на випоювання не шкодують молока. За перший місяць їй випоюють його приблизно 8 л на добу.

Поступово починають привчати до сіна, пропонуючи найніжніше.

У дорослих жуйних тварин у перетравленні корму беруть участь усі камери шлунка (їх, як відомо, чотири), а в телят раннього віку працює лише сичуг, перетравлюючи молоко. Важливо, щоб у корови перша камера шлунка — рубець була якомога об’ємнішою. Якщо вона вміщуватиме багато корму — можна сподіватися на високі надої у майбутньому. Сприятливий вплив на розвиток передшлунка в телят справляє листя дерев, особливо берези. Тому до стінки клітки або в куточку, відведеному для теляти, підвішують березовий віник.

У першу декаду другого місяця тварині все ще випоюють по 8 л молока на добу, але з другої норму незбираного молока можна знизити до 5 л, решту замінити знятим, з третьої — до 3 л (плюс 5 л відвійок).

Дуже важливо з раннього віку привчити теличку до поїдання концентратів — зернового корму. Спершу дають по столовій ложці просіяного вівсяного борошна. Через тиждень-півтора можна додавати ячмінні висівки, а ще через тиждень — пшеничні.

З трьох-чотиритижневого віку теличку привчають до подрібнених гарбузів, коренеплодів. У жодному разі не можна закладати в годівницю гнилі, цвілі й приморожені овочі!

У погожі дні майбутню корівку випускають на прогулянку, спочатку на 3-5 хвилин, потім термін збільшують.

Бичкам, яких вирощують на м’ясо, випоюють незбираного молока менше, ніж теличкам. І все ж враховуйте, що надмірна економія погано позначається на їхньому розвитку. Телята при нестачі молока здебільш лежать, не пустують, шерсть у них не блищить, очі тьмяні.

До рослинного корму бичка привчають у ті ж терміни, що й теличку. «Хлопчику» можна давати більше картоплі — вареної і розім’ятої, присмаченої концентратами або у вигляді пійла. Сіна згодовуйте досхочу. Готують із концентратів каші, круто зварені розводять теплою водою. Корми засвоюватимуться щонайповніше, якщо бичкам на відгодівлі згодовувати мішанки з подрібненого сіна, соломи після запарювання, коренеплодів, концентратів.

Бичок із семи до 12-місячного віку має одержувати на добу приблизно 3-4 кг суміші концентратів, 15-20 кг соковитих кормів і вдосталь сіна. Тварину можна привчити до дворазового харчування, важливо тільки не знижувати добову норму кормів. Концентратів йому згодовують більше, ніж телиці, а сіна, соломи — менше. Бичок добре додає в масі на дріжджованих кормах, вареній картоплі, розім’ятій і перемішаній із концентратами або у пійлі.

І бичків, і теличок потрібно регулярно напувати водою, привчати до пійла. Непоодинокі випадки, коли молоді корови відмовляються від пійла, майже не п’ють воду. Це недогляд господарів — значить, не приділяли належної уваги молодняку.

Завершення молочного періоду телята переносять важко. Іноді хворіють, худнуть, слабнуть, відстають у рості. В цей час тваринник має бути особливо дбайливим. Слід частіше готувати для телят бовтанки з концентратів, що буде нагадувати їм молочний корм, випоювати сінний настій. Рецепт останнього такий: 1 кг гарного зеленого сіна (найкраще конюшинного або люцернового) в емальованому бачку або бочці заливають гарячою водою (7 л температурою 70-80ОС). Через 5-6 годин настій проціджують і трохи підсолюють. Випоюють теплим. Починають привчати до сінного настою ще в період випоювання молоком.