![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку
підготував |
Версія для друку До списку статтей Оздоровлення печінки Ірина БЕВЗИК,
гепатолог. Як відомо, печінка виробляє жовч, яка печінковими й жовчними протоками потрапляє до жовчного міхура. Там вона накопичується, а після їди жовчовивідними шляхами прямує до дванадцятипалої кишки, де бере участь у перетравленні білків та жирів із їжі, допомагає засвоювати важливі жиророзчинні вітаміни (А, Е, D) та інші. На жаль, у цьому процесі може виникнути порушення — застій жовчі (холестаз). Причини та симптоми холестазу ЗАСТІЙ виникає з багатьох причин. Серед них можуть бути такі серйозні, як жовчнокам’яна хвороба, утворення кіст і пухлин, гепатит С. Також порушення відтоку жовчі може виникати внаслідок низки банальніших чинників: неправильного харчування, перенесених інфекційних захворювань, малорухливого способу життя, побічної дії ліків. Симптоми застою жовчі: — свербіж шкіри, який посилюється надвечір та під час теплого душу; — пожовтіння слизових оболонок, склер очей, а згодом шкіри; — потемніння сечі; — світлий кал; — важкість і дискомфорт у правому підребер’ї; загальна слабкість і нездужання; Іноді порушення відтоку жовчі може не мати описаних ознак і його виявляють випадково під час медичних обстежень із приводу інших хвороб. Негативні наслідки НАВІТЬ якщо застій жовчі не дається взнаки явними неприємними відчуттями та ознаками, це не означає, що він не має негативних наслідків для організму. Відбувається інтоксикація (отруєння) організму продуктами відходів; значно збільшується ризик паразитарних і бактеріальних заражень, адже жовч разом із шлунковим соком є дуже потужним засобом для їхнього знищення; начно погіршуються процеси травлення, оскільки саме під упливом жовчі відбувається розщеплення їжі; страждає підшлункова залоза: вона змушена продукувати більшу кількість ферментів, унаслідок чого перевантажується й запалюється. За тривалого застою жовчі (холестаз, що триває понад 6 місяців, називають хронічним) порушується всмоктування жирів і жиророзчинних вітамінів, що може призвести до погіршення гостроти зору, болю в кістках і схильності до переломів, підвищеної кровоточивості, появи на тілі поодиноких висипань білувато-жовтуватого кольору. Крім названих, може виникнути й безліч інших внутрішніх проблем, адже в організмі всі процеси тісно взаємопов’язані та взаємозумовлені. Зокрема, це негативно впливає на ритм серця та стан судин. Тому не можна нехтувати симптомами застою жовчі, а також займатися самодіагностикою та самолікуванням. Важливо звернутися до лікаря, щоб він з допомогою медичних досліджень (аналізу крові, ультразвукового обстеження) встановив причини хворобливого стану та призначив лікування. У деяких випадках може знадобитися навіть хірургічне втручання. Іноді потрібна допомога інфекціоніста (якщо виникає підозра на вірусний гепатит). У багатьох випадках застосовується медикаментозне лікування, під час якого призначаються гепатопротектори — препарати, дія яких спрямована на відновлення функцій і нормальної роботи печінки. Відновлювальний рецепт ЗВАРИТИ яблучний компот: 150-200 г нарізаних на шматочки яблук залити 500 мл води, кип’ятити на слабкому вогні 10-15 хвилин, дати настоятися 30 хвилин, процідити. У відвар додати цільнозернову вівсяну крупу та зварити рідку кашу. Ретельно промити родзинки будь-якого кольору (сушений кишмиш), запарити їх невеликою кількістю води. Додати у вівсяну кашу наприкінці її приготування з розрахунку: столова ложка без верху на одну порцію. За бажання яблучну м’якоть можна не видаляти, а залишити у відварі, в якому вариться вівсянка, та з’їсти разом із кашею. Вживають таку кашу окремо від інших страв 1-2 рази на день протягом 5-10 днів. У цей період важливо дотримуватися суворої дієти, уникати вживання жирного, смаженого, копченого, гострого, солодкого, борошняного. Бажано також вилучити зі свого раціону молочні продукти. Дуже важливо не переїдати. Під час оздоровлення печінки корисно вживати раз на день, чергуючи, курячий і рибний бульйони (один день — курячий, інший — рибний і так далі). Ці бульйони містять низку речовин, корисних для відновлення. Одна з них — амінокислота гліцин. Гліцин відіграє важливу роль в обміні речовин, поліпшує роботу печінки, контролює рівень холестерину, інсуліну та кислотності шлункового соку. Курячий бульйон потрібно готувати з нежирної курки, бажано домашньої або вирощеної без антибіотиків і гормонів росту (про це виробники вказують на упаковці), або з курячого окосту (скелета з невеликою кількістю м’яса). Рибний бульйон готують із морських нежирних сортів риби або риб’ячих супових наборів. При приготуванні курячого та рибного бульйонів першу воду можна злити через 5 хвилин після закипання. Потім знову залити водою і варити шматочки курки на повільному вогні протягом 3-4 годин, а риби — 1,5-2 години. У каструлю потрібно додати цибулю, моркву, селеру, петрушку, часник. Під час оздоровлення з’їдати лише бульйон (без м’яса). Така дієтотерапія показала дієві результати. Через 10-20 днів більшість пацієнтів відчула значне поліпшення самопочуття. Крім цього, нормалізувалися «печінкові проби» — показники АЛТ і АСТ (ферменти, що входять до складу печінки, нирок і серця та підвищуються за їхнього ушкодження). Поліпшення стану можна було прослідкувати й під час іридодіагностики — за райдужною оболонкою очей, на якій є зони проєкції всіх внутрішніх органів. Темна пляма в зоні проєкції печінки та жовчного міхура хворих світлішала й зникала. Цей рецепт корисний у разі радіаційного ураження, а також за інших випадків інтоксикації печінки внаслідок порушення її функцій (неправильного харчування, отруєння, медикаментозної інтоксикації тощо). Він допомагає запустити відтік жовчі, сприяє обміну речовин і відновленню. Протипоказання: жовчнокам’яна хвороба, пухлини та інші новоутворення, які перекривають протоки та погіршують відтік жовчі, індивідуальна непереносність. Перед застосуванням будь-яких рецептів та рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. Версія для друку До списку статтей |