Архів
Вівторок,
29 жовтня 2024 року

№ 44 (20088)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Каша, яку любить шлунок

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

ЗАЛЕЖНО від ступеня помелу кукурудзяного зерна готують два види кукурудзяної каші: мамалиґу (з крупів) або поленту (з борошна). Мамалиґа — національна страва Молдови, а поленту, присмачену ароматним маслом і сиром пармезан, їдять італійці. Ці страви є традиційними та популярними в західних регіонах України, а також на Одещині, Вінниччині.

Кукурудзяні крупи гіпоалергенні, в них багато заліза та крохмалю, вітамінів А, В, Е, РР.

Така каша виводить токсини, відновлює обмін речовин, що особливо корисно тим, хто мало рухається. Водночас вона чудово підходить людям, які мають постійні проблеми з травним трактом: зменшує здуття та кольки. Чудова ідея — почати свій день із тарілки ароматної кукурудзяної каші сонячного кольору, приправленої невеликою кількістю якісної олії або вершкового масла!

Є безліч рецептів приготування смачної й ситної кукурудзяної каші на молоці, сметані, з додаванням вершкового масла. На жаль, унаслідок значної калорійності не всі можуть насолоджуватися такими стравами. Вони не мають бути в раціоні людей із проблемами органів травлення, серцево-судинної системи тощо. Водночас ця каша буде не менш корисною й смачною, якщо приготувати її на воді.

Інгредієнти на 6 порцій: 100 г кукурудзяних крупів, 300-400 мл води, 30 г вершкового масла або олії, сіль за смаком. Крупи залити водою й довести до кипіння. Додати масло й сіль та зменшити вогонь до мінімуму. Готувати близько 20 хвилин, постійно помішуючи.

Цю кашу можна споживати як окрему страву. Також вона може бути чудовим гарніром до інших страв: салату, овочевого рагу, риби, м’яса, яєць тощо. Її можна вживати з грибами чи різними видами сирів або в поєднанні з гарбузом.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове