Архів
Вівторок,
16 липня 2024 року

№ 29 (20073)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Малина — смачно і корисно

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

У сезон малинки добре не лише вдосталь нею поласувати, а й заготувати її на зиму.

Настій листя та квітів малини з метою очищення крові, при захворюваннях шкіри, висипах, авітамінозі, бешиховому запаленні, ревматизмі, інфекційних захворюваннях. Три столові ложки сировини залити склянкою окропу, настоювати годину. Пити по столовій ложці 3-4 рази на день.

Відвар коренів малини дуже помічний при грипі, бронхіті, кашлі, запаленні верхніх дихальних шляхів, задусі. Столову ложку подрібнених коренів залити склянкою води, кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні, настояти годину. Пити по чверті склянки тричі на день після їди, доки не відчується помітне поліпшення стану. Цим відваром також добре полоскати рот і горло в разі ангіни, робити примочки на хворі місця при ревматизмі.

У разі застудних захворювань та геморою помічний відвар молодих паростків малини: столову ложку подрібнених молодих пагонів залити склянкою окропу, кип’ятити 2 хвилини, настояти впродовж години. Пити по чверті склянки 3-4 рази на день.

Чай із ягід малини — це перший засіб при застудних захворюваннях, високій температурі. Чотири столові ложки сухих ягід залити 2 склянками окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 2-3 склянки протягом дня.

Не варто пити чаї з малинового листя людям, які страждають від закрепів, оскільки рослина містить дубильні речовини. А також тим, хто має камені в нирках, сечовому міхурі, низький кров’яний тиск, схильність до розрідження крові, виразку шлунка, гастрит, подагру.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове