Архів
Вівторок,
18 червня 2024 року

№ 25 (20069)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Чи треба замочувати крупи й бобові?

«Кажуть, що перед приготуванням крупи й бобові потрібно замочувати на ніч, аби вивести з них фітинову кислоту. Бо вона нібито декальцинує організм, що негативно позначається на кістках та інших органах. Чи мають у своєму складі фітинову кислоту мигдаль та кісточки абрикосів?»

Валентина С.

Черкаська область.

 

ДОСЛІДЖЕННЯ показали, що фітинова кислота знижує засвоєння нутрієнтів під час їди, тобто перешкоджає засвоєнню білків, жирів, кальцію, заліза, цинку, важливих для міцності кісток. Ця кислота й справді міститься в низці крупів і бобових, але її частка незначна. Тому не вважаю, що вона може особливо зашкодити роботі опорно-рухового апарату. Крім того, є думка інших дослідників, що фітинова кислота потрібна, бо вона справляє антимікробний, антираковий, протизапальний, протисклеротичний ефект.

Утім, якщо маєте таку можливість, замочуйте на ніч крупи та бобові. Це сприяє поліпшенню засвоєння амінокислот рослинних білків, які краще вивільняються. Під час замочування також вимивається зайве, й це зробить кашу кориснішою. Замочені крупи швидше варяться, в них зберігається більше корисних речовин, а деякі з них можна й зовсім не варити після замочування: вони достатньо розм’якшуються, тож їх можна їсти й такими.

Особисто я м’ясо, крупи та бобові перед приготуванням замочую на 30-40 хвилин. Вода вимиє всі нечистоти, надмір кислот та інших некорисних речовин, що можуть міститися в продуктах.

Для профілактики онкопроцесів рекомендую їсти кісточки абрикосів (3-5 шт. на день). Але надмірне ласування ними може зашкодити, адже вони містять, хоча й у невеликій кількості, синильну кислоту, яка може бути отруйною.

Мигдаль — дуже корисний, у ньому є високий вміст білка, вітаміну Е, магнію, заліза, фолієвої та фітинової кислот.

Перед застосуванням рекомендацій обов’язково порадьтеся з вашим лікарем.

Олена СВІТКО, знавець народної медицини.

 

Нежить спричиняють збудники

«У мого внука, якому 27 років, хронічний нежить. Як йому допомогти?»

Мирослава О.

Тернопільська область.

 

ЯКЩО природа нежитю алергічна, тобто виділення слизу з носа спричиняє якийсь алерген на пил чи пилок, необхідно приймати протиалергічні препарати. Якщо в носоглотці поселилася інфекція, то з нею треба боротися.

Передусім потрібно взяти мазок слизу з носа, щоб у лабораторії виявити збудника. Це величезний перелік патогенів: від аденовірусу, що затримався, до коронавірусу, котрий живе в клітинах, а також може йтися про стафілококи та стрептококи. Лише після виявлення патогена призначають специфічне лікування, щоб убити інфекцію. Поки її не вивести, нежить не відступить.

Олександр ВІТЮК, отоларинголог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове