Архів
Вівторок,
4 червня 2024 року

№ 23 (20067)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Постраждалі від Чорнобильської АЕС протестують

​ Галина ВЕРНИГОРА.

ІЩЕ напередодні 38-ї річниці трагедії на ЧАЕС у Коростені почав ширитися протестний рух, який активно підтримали й інші земляки. Люди підписують петиції до владців, пікетували приміщення міської ради, перекривали трасу Київ — Ковель — Ягодин… Вони вимагають не знімати встановлені за рішенням судів доплати до пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на забруднених радіацією територіях.

Свого часу із Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вилучили норму про доплати пенсій непрацюючим пенсіонерам, що проживають на забруднених радіацією територіях. Згодом Конституційний суд визнав це незаконним, тож люди пішли в суди, де домоглися перерахунку пенсій. Суди визначали доплату в розмірі від однієї до трьох мінімальних зарплат (залежно від зони радіоактивного ураження, де проживає людина). Крім того, певні судові рішення визначали розрахунок не за мінімальною зарплатою, а за розміром прожиткового мінімуму. Втім, у цьогорічному держбюджеті передбачили норму, яка значно скорочує навіть такі доплати. Розрахункова величина за рішеннями судів тепер становить 1600 грн. Частині пенсіонерів ці доплати вже зменшили.

Новий комунальний тариф

ЖИТЕЛІ Житомирської міської громади отримали платіжні квитанції за вивезення побутових відходів із додатковою графою — за сплату послуги «Переробка сміття». Її вартість у тарифі становить майже 13 гривень на одну зареєстровану за певною адресою людину. За словами керівника міського управління житлового господарства Андрія Гуменюка, це пов’язано з тим, що у Житомирі запрацював сміттєпереробний завод. Тож відтепер, окрім вартості вивезення сміття, враховуватимуть ще й вартість його переробки, а також захоронення відходів. За все це завод почав брати з містян плату.

Виявляється, тариф, до якого входить додаткова послуга, затвердили ще 2022 року, але через повномасштабне вторгнення військ рф на територію України не ввели у дію. Також керівник підприємства зазначив, що нинішній тариф — 13 гривень —— не покриває витрат заводу, а відтак після монтажу нового обладнання та збільшення потужності на заводі ініціюватимуть його збільшення.

Є й такий медсервіс у громадах

У ТРЬОХ громадах регіону впровадили новий соціальний сервіс — мобільні медичні бригади взялися доправляти краян до лікарні або поліклініки. Такі послуги наразі діють у віддалених населених пунктах Олевської, Словечанської та Народицької громад. Як розповіла керівниця проєкту з роботи виїзних мобільних медичних бригад Маргарита Сіранчук, працює три медичні команди — по одній на кожну громаду. Поки що нова послуга надається пацієнтам із інвалідністю та з тяжкими захворюваннями. «Лікар при виїзді мобільної медбригади оглядає людину, робить електронне направлення. Після цього перевізник зв’язується із цим пацієнтом, питає про зручний для нього час та дату, комунікує із медзакладом про час і, якщо це декілька лікарів, які мають обстежити людину, щоб усі були там в один день. Перевізник чекає цю людину, яку забрав із місця проживання, і повертає додому», — пояснила Сіранчук.

Вручили орден «Мати-героїня»

16 ТРАВНЯ, в День вишиванки, 77 багатодітних матерів краю указом Президента було удостоєно звання «Мати-героїня». Серед них 10 мешканок Бердичівського, 27 — Житомирського, 14 — Звягельського та 26 — Коростенського районів. Кожна жінка отримала одноразову допомогу на суму 30 280 гривень.

Загалом із 2010 року таке звання присвоїли 11 202 житомирянкам.

«Мати-героїня» — це почесне звання, що присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених у встановленому законодавством порядку.

На місті згарищ відновлюють ліси

У РЕГІОНІ продовжують ліквідовувати наслідки лісових пожеж, наймасштабніші з яких двічі проносилися краєм — навесні 2020-го і 2022 років. Тоді найбільше від стихії постраждало Овруцьке спеціалізоване лісове господарство. І донині роботи в його вгіддях чимало, там досі прибирають пошкоджені вогнем дерева і висаджують нові. На місці згарищ, що на півночі області, вже вдалося відновити 5 тис. га лісів, повідомили у держпідприємстві «Ліси України». Зокрема, в Овруцькому спецлісгоспі, де чотири роки тому пожежі охопили 18 тис. га, наразі вдалося відновити 3300 га. Саме там працює єдиний у регіоні потужний харвестер — спеціальний трактор для лісозаготівлі, який називають іще «лісовим комбайном», що миттєво звалює уражені вогнем сосни і готує їх до транспортування.

«Наша поліська зона не багата на ґрунти. Кількість порід, які ми висаджуємо, обмежена. Тому віддаємо перевагу нашим традиційним породам — сосні й березі — і до них додаємо різні кущі, аби змінити структуру ґрунту, а саме: бузину червону, калину, горобину, шипшину, яблуні, груші», — повідомив інженер держпідприємства «Ліси України» Валентин Венгерчук.

Поки згарища поступово заліснюють, важливо знову не допустити пожеж у лісі, а це залежить від кожного з нас. Непогашене вогнище після лісового відпочинку або звичайний недопалок можуть спровокувати вогонь, а на відновлення лісів потрібно чимало часу та ресурсів.

Модульні будинки для переселенців

У ЖИТОМИРСЬКІЙ громаді для внутрішньо переміщених осіб облаштовують 40 модульних будинків. Кожен площею 45 кв. м — це три кімнати і санвузол. Як повідомив міський голова Сергій Сухомлин, будинки побудовані коштом італійського Червоного Хреста. Їх зведено з утеплених CLT-панелей (панель, виготовлена з дерев’яних дощок, висушених та склеєних між собою в перпендикулярних напрямках). Кожне помешкання під’єднане до водопостачання та каналізації й опалюватиметься за рахунок кондиціонування. На будинках встановлять сонячні панелі, а також кожен буде забезпечений генератором.

Окрім того, поруч цього модульного містечка готується нова ділянка, де встановлять 16 модульних будинків, кошти на які додатково надасть Червоний Хрест. Загалом на облаштування такого житла виділили 6 га землі. Планується, що у вересні люди вже зможуть остаточно заселитися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиправдане стрімке здорожчання
Читати
Посівна завершується
Читати
Добивають ДніпроГЕС
Читати
Проміжні підсумки
Читати
Позначиться посуха
Читати
Герої вдома
Читати
Війна множить злидні
Читати
Можна подавати заявки
Читати
Є перспективи
Читати





   

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове