Архів
Вівторок,
4 червня 2024 року

№ 23 (20067)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Наживалися на біді

Марія КРАМАР.

ШАХРАЇ, мародери, різного штибу зловмисники, мов чорні круки, кружляють у пошуку жертв там, де можна поживитися. Як це не огидно, але у темні часи воєнного стану їх більшає довкола людей, які вже й так обділені гіркою долею: змушені полишати домівки, тікаючи від окупації або обстрілів.

Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування та направили обвинувальний акт за рядом статей Кримінального кодексу України до суду стосовно осіб, яким загрожує до 15 років ув’язнення. Ними є трійка членів шахрайського угруповання, які наживалися на внутрішньо переміщених особах. Під виглядом виплати фінансової допомоги нібито від держави та міжнародних організацій вони виманювали у біженців персональні дані, отримували несанкціонований доступ до інтернет-банкінгу і привласнювали заощадження громадян.

За «старшого» у шахраїв був 28-річний мешканець Запоріжжя. Для реалізації своєї схеми він створив фейковий телеграм-акаунт одного з українських банків. До брудних оборудок залучив іще двох знайомих жителів обласного центру: 43-літню жінку та 21-річного чоловіка.

Поліцейські провели дев’ять обшуків на території Запорізької області за місцями мешкання та реєстрації членів угруповання та вилучили ноутбуки, мобільні телефони, майже 50 сім-карток операторів мобільного зв’язку та банківські картки.

Організатору злочинної групи було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його співучасників суд відправив під домашній арешт. Під час розслідування поліцейські встановили, що за понад рік злочинної діяльності зловмисники ошукали 63 осіб, зокрема й волонтерів. Загальна сума збитків становить майже 400 тисяч гривень.

Чужі гроші муляють і представників дрібного шахрайського «планктону», які не гребують свій злочинний промисел маскувати під благодійність. Так, в Запоріжжі затримали 17-річну шахрайку та її 26-літнього спільника з сусідньої області, які обкрадали квартири пенсіонерів. Кримінальна парочка потрапляла до квартир літніх людей, називаючись представниками міжнародної благодійної гуманітарної організації, і крала гроші. Шахраїв затримали в Шевченківському районі при спробі поцупити у 83-річної жінки 74 тисячі гривень. З’ясувалося, що затримані також причетні до ще двох аналогічних крадіжок, де винесли з квартир ювелірні прикраси на загальну суму 48 тисяч гривень, повідомили в поліції.

Будьте пильними та розсудливими! Не довіряйте оголошенням та повідомленням, які обіцяють будь-які виплати. Благодійні організації не роблять розсилок через соціальні мережі, тим більше не відправляють смс і не телефонують із закликом звертатися за виплатами. Держава інформує про надання фінансової допомоги виключно через урядові сайти або застосунок Дія.

Нікому не повідомляйте телефоном номер та код своєї банківської картки! Працівники банків НІКОЛИ не просять надати таку інформацію. Не вводьте на сторонніх сайтах дані своїх банківських карток.

Якщо вам телефонують із різних невідомих номерів, не беріть слухавки. Шахраям достатньо три ваші відповіді, щоб заблокувати ваш мобільний номер, відновити його на своєму пристрої, увійти у ваш особистий кабінет у банку і вкрасти кошти.

Не відповідайте на sms-повідомлення та не пересилайте коди активації або коди підтвердження стороннім особам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиправдане стрімке здорожчання
Читати
Посівна завершується
Читати
Добивають ДніпроГЕС
Читати
Проміжні підсумки
Читати
Позначиться посуха
Читати
Герої вдома
Читати
Війна множить злидні
Читати
Можна подавати заявки
Читати
Є перспективи
Читати





   

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове