Архів
Вівторок,
4 червня 2024 року

№ 23 (20067)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Субсидійні нюанси

Підготувала Ірина САЄНКО.

«Через складні життєві обставини у мене накопичилися борги за комунальні послуги. Тому з мене зняли субсидійні виплати. Чи можу я поновити їх нарахування, адже відсутність державної підтримки для мене просто катастрофа?» — запитує В. К. із Чернігова.

ЖИТЛОВА субсидія — це цільовий платіж. Держава надає його найбільш вразливим українцям, щоби зменшити навантаження на їхній бюджет при сплаті житлово-комунальних послуг, повідомляє сайт Мінсоцполітики. Коли ж родина, отримуючи субсидію, накопичує борги за ЖКП, вона використовує цей інструмент підтримки від держави не за призначенням. Тому одним із критеріїв перепризначення житлової субсидії є контроль за платіжною дисципліною отримувачів.

Тобто, якщо ви отримували субсидію й у вас є заборгованість за житлово-комунальні послуги, надання субсидії припиняється. Проте, якщо ви не отримували субсидії й накопичили борги, потрапивши у складні життєві обставини, ви можете погасити заборгованість поступово. Для цього необхідно укласти з постачальниками комунальних послуг договори про реструктуризацію заборгованості.

Якщо регулярно сплачувати борг і не пропускати поточних платежів, також можна розраховувати на субсидію. Тоді при зверненні щодо неї потрібно долучити копію договору про реструктуризацію з надавачем послуги. Борг за комунальні платежі можна реструктурувати на строк до 60 місяців, залежно від суми заборгованості та доходів боржника.

* * *

«Чи має право на субсидію сім’я, яка живе в орендованому будинку чи квартирі?» — цікавиться молода родина з Києва.

ТАК, має, стверджують у Мінсоцполітики. Субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в будинку чи квартирі, але орендують їх. Для оформлення субсидії потрібен договір наймання. Проте якщо людина є внутрішньо переміщеною особою, то житлову субсидію може бути призначено і без укладеного договору оренди житла. У такому разі слід звернутися із заявою до Пенсійного фонду України у будь-який зручний спосіб: онлайн https://portal.pfu.gov.ua/ або офлайн. Однак врахуйте, що субсидія за фактичним місцем проживання не може одночасно бути призначена і за місцем фактичного проживання, і за місцем реєстрації.

* * *

«Чи враховуються доходи повнолітньої дитини, яка живе окремо від батьків, при розрахунку субсидії?» — хоче знати наш читач Олег.

ПІД ЧАС розрахунку житлової субсидії мають враховуватися доходи усіх членів домогосподарства. Проте, якщо повнолітня дитина не проживає за адресою реєстрації (наприклад, працює в іншому місті), субсидію може бути призначено без урахування її доходів.

Для цього потрібно надати документ, що підтверджує непроживання людини за місцем реєстрації, — наприклад, довідку з місця роботи або навчання. Якщо ж надати довідку неможливо, таку інформацію треба зазначити у декларації. Тоді житлову субсидію може бути призначено на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов. Такий акт на вашу вимогу складає посадова особа виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної у місті ради та передає до ПФУ.

* * *

«Чому розмір житлової субсидії розрахований в 0,00 грн?» — зателефонувала до редакції І. К.

ЖИТЛОВА субсидія — це адресна допомога, яка надається на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Вона призначається, якщо є різниця між сумою, яку необхідно сплачувати за житлово-комунальні послуги, та сумою обов’язкового платежу.

Обов’язковий платіж для кожної сім’ї визначається індивідуально. Він залежить від сукупного доходу членів домогосподарства на одну людину і не змінюється у разі коливань цін та тарифів на ЖКП. Якщо сума сплати за ці послуги не перевищує розміру обов’язкового платежу, субсидія становитиме 0,00 грн. При цьому у разі зміни цін і тарифів на житлово-комунальні послуги Пенсійний фонд проводить перерахунок житлової субсидії без звернення громадян і розмір субсидії може автоматично збільшитися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиправдане стрімке здорожчання
Читати
Посівна завершується
Читати
Добивають ДніпроГЕС
Читати
Проміжні підсумки
Читати
Позначиться посуха
Читати
Герої вдома
Читати
Війна множить злидні
Читати
Можна подавати заявки
Читати
Є перспективи
Читати





   

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове